Pentru a gestiona incalzirea locuintei in conditii bune si la costuri cat mai reduse, trebuie sa aveti in vedere functionarea intregii instalatii. Va prezentam o serie de greseli frecvente in folosirea caloriferelor alimentate de centrala cu gaz.
1. Amplasarea
Caloriferul trebuie sa fie neaparat pozitionat sub geam pentru ca, din cauza temperaturii mai scazute, geamul face condens, ccea ce duce in timp
la deteriorarea ferestrei. Montand calorifelul sub fereastra, se formeaza o perdea de aer cald care va tine in permanenta geamul uscat si fara
condens.
2. Greseli frecvente in folosirea caloriferelor. Subdimensionarea
Daca instalati calorifere prea mici, centrala va trebui sa lucreze mai mult in perioadele foarte reci pentru o incalzire corespunzatoare. Cu calorifere dimensionate corespunzator, veti face economie in perioadele cu temperaturi foarte scazute.
3. Greseli frecvente in folosirea caloriferelor. Controlati consumul din fiecare camera
Montati robinete cu cap termostatat pe calorifere pentru a controla debitul agentului termic din radiator in fiecare camera. Inchideti caloriferele in camerele unde nu stati.
4. Greseli frecvente in folosirea caloriferelor. Intretinerea
Ocupati-va de curatarea si aerisirea instalatiei. Demontarea si spalarea bucata cu bucata a tuturor caloriferelor din casa nu rezolva si problema zecilor sau sutelor de metri de teava a instalatiei si cel mai important: interiorul centralei termice. Randamentul centralei scade dupa 5-6 ani cu cîteva procente datorita depunerilor atat din schimbatorul de caldura primar – cel ce incalzeste apa din calorifere, cat si cele din schimbatorul de caldura secundar – cel ce prepara apa calda menajera Adaugand depunerile de crusta din calorifere, se mai pierd cateva procente din randamentul instalatiei, astfel ca pot aparea diferente si de 15% intre consumul instalatiei curate si al instalatiei necuratate. Solutia acestei situatii paguboase este o curatare chimica profesionista si o protejare a instalatiei.
5. Greseli frecvente in folosirea caloriferelor. Blocarea caldurii
Daca puneti mobila voluminoasa in fata caloriferului, aerul cald va circula defectuos si nu va incalzi camera corespunzator. De asemenea, nu
acoperiti radiatoarele cu perdele sau draperii groase – pierderile sunt de 10-15%.
6. Greseli frecvente in folosirea caloriferelor. Aerisirea
In sezonul rece, nu aerisi camerele dintr-o data, ci in doua reprize de cate 5 minute. Pierderile de caldura vor fi astfel mai mici. Inchideti centrala cat este geamul deschis, pentru a nu risipi caldura.
Surse: timstal.ro, constructosu.pablog.ro, energoinstalgaze.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: