Atunci când îți construiești casa sau o recondiționezi, acoperișului trebuie să îi fie atribuită extrem de multă atenție. Acesta este unul dintre cele mai importante elemente ale casei tale. Așadar, construcția sa trebuie planificată cât mai atent și detaliat. Chiar dacă nu pare ceva foarte important, există o serie de greșeli frecvente la acoperișul casei pe care ar trebui să le eviți.
Nu doar că vei economisi bani pe viitor, ci te vei scăpa de multe dureri de cap în plus.
„De ce să pui șurub când poți lega cu sârmă?”
Noi, românii, suntem firi descurcărețe și mereu găsim moduri mai ieftine prin care să putem repara diferite lucruri din casă. Totuși, atunci când vine vorba de casă și, mai ales, de siguranța proprie, ar fi bine să nu ne zgârcim la materiale și la meșteri.
Normal că ne dorim să avem servicii foarte ieftine și de calitate, însă această combinație o întâlnim mai rar. Un raport bun calitate-preț îti va aduce mai multă siguranță pe viitor. Materialele, chiar dacă sunt mai scumpe, trebuie să fie rezistente pe o perioadă mai lungă de timp.
Materialului lemnos pentru șarpantă sau astereală trebuie să fie de calitate. Un lemnul ieftin, necurățat și neprelucrat (antiincendiu și anti-insecte) poate crea, în timp, posibile pericole. Acesta fie se poate prăbuși, fie se va deteriora sau va lua foate ușor foc în cazul unui incendiu.
De asemenea, este important să alegi niște specialiști care să se ocupe de acoperișul casei tale. Alege o firmă care să aibă un nume bun pe piață și evită să faci tu montarea acoperișului. Vorba „suntem prea săraci ca să ne permitem lucruri ieftine” se potrivește cel mai bine în acest caz.
Greșeli frecvente la acoperișul casei
Este important ca structura acoperișului să fie realizată corect. Toată greutatea acoperișului va fi pusă pe structurile de bază ale casei. Așadar, nu doar materialul lemnos este important, ci și felul în care e folosit. Căpriorii trebuie să aibă o bază solidă pentru acoperiș și să nu fie montați direct pe zidul casei. În caz contrar, pereții casei vor fi deteriorați în timp.
De asemenea, e important și să pui căpriorii la distanțele cerute de specialiști, deoarece învelitoarea, fiind grea, poate duce la prăbușirea acoperișului.
Sistemul pluvial este, și el, foarte important pentru a asigura durabilitatea acoperișului. Un sistem de calitate este necesar pentru a evita infiltrațiile apei ce pot duce la slăbirea rezistenței structurii casei. Mărimea jgheaburilor va trebui aleasă în funcție de mărimea acoperișului pentru a avea un drenaj eficient al apei.
Invelitoarea și izolarea termică
Pentru ca acoperișul tău să fie conform standardelor moderne, va trebui să ai montată o barieră antivapori și o peliculă anticondens. Acestea nu trebuie să fie confundate și, mai ales, trebuie montate corespunzător. În caz contrar, materialul izolant se va umezi și nu își va mai putea face treaba.
Pentru materialele de învelire (țiglă, tablă, șindrilă, etc.), trebuie să ții cont de diferențele acestora, precum și de regulile lor de montare. Plăcile din vată minerală trebuie să fie așezate plat și uniform. Grosimea izolantului trebuie, de asemenea, să aibă grosimea recomandată de profesioniști.
Greșeli frecvente la acoperișul casei
Adunând toate greșelile care pot apărea la construcția acoperișului casei, este ușor să tragem câteva concluzii.
În primul rând, este foarte important să alegi materiale bune calitativ, rezistente și care să îți asigure un acoperiș trainic pentru câțiva ani.
În al doilea rând, e foarte important să alegi o echipa de profesioniști care să poată realiza o lucrare bună. Aceștia nu doar că se vor ocupa de toată manopera, ci te vor putea sfătui în legătură cu materialele de care acoperișul casei tale are nevoie.
Nu uita, nu te zgârci atunci când vine vorba de siguranța casei tale.
surse: montaco.md, roofart.ro
Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să îl împărtășești cu prietenii tăi: