Constructia unei case este un proces care va stoarce de energie – planuri pe hartie, zeci de calcule si schite in minte pe care le schimbati de la zi la zi, mai ales dupa ce vrand-nevrand primiti noi idei, ganduri, indoieli si, in final, achizitia materialelor si grija constructiei in sine. Ca in orice situatie din viata de zi cu zi, stresul nu ajuta si mai mult incurca. Evitati-l facand o planificare minutioasa, documentandu-va si discutand cu altii care au trecut prin asta, pastrandu-va insa o oarecare autonomie decizionala. Pana la urma, important este ceea ce vrei tu sa realizezi. Si, pentru a va veni in ajutor, am selectat mai jos o serie de greseli frecvente la constructia unei case pe care sa le evitati pentru a porni cu dreptul si a va bucura in final de locuinta.
Pentru ca vorbim deja de constructia casei, nu mai facem nicio referire la locatie, la terenul pe care va fi construita, pornind de la premisa ca a fost bine ales, sub toate aspectele – stabil si bine amplasat, departe de surse de poluare fonica, chimica si alte aspecte negative ale vietii urbane. Mai intai de toate, trebuie sa intelegeti ca o casa este un proiect pe termen lung. Tocmai din acest motiv, lucrati cu profesionisti – arhitecti, proiectanti, ingineri constructori, zidari, tamplari etc – cei in masura sa va astearna visul la picioare, mai ales daca vreti o locuinta personalizata. Nu va lasati pacaliti de himera unor economii pentru ca veti pierde ulterior inzecit.
Legat de prima recomandare este si sfatul de a nu porni de unul singur la drum. Lasati deoparte impulsul de a pune mana si a face singur ce credeti ca altii nu ar putea-o face mai bine, pentru ca nu e asa. Timpul pierdut anuleaza pana la urma bruma de economii facuta, fara sa mai vorbim de riscurile care decurg dintr-o lucrare facuta amatoriceste. Si daca angajati o echipa, atunci cereti referinte serioase inainte de a bate palma cu ei. Folclorul e plin de experiente nefericite asa ca invatati din greselile altora. Si vorbind de echipa, nu dati toti banii inainte!
Nu faceti o planificare rudimentara, ci alegeti-va bine pozitia camerelor! Tineti cont de aspecte elementare cand faceti astfel de planuri: dormitoarele sa fie ferite de expunerea la zgomot, separate de spatiile de socializare si de garaj, bucataria aproape de intrare, spatiile de depozitare la indemana, nu incarcati proiectul cu incaperi pe care nu le veti utiliza niciodata (doar pentru ca e la moda sa aveti nu stiu ce camera-refugiu pe care oricum nu aveti de gand sa o folositi) si tineti cont de expunerea la soare pentru ca lumina naturala face toti banii. Si nu uitati, cel mai bun proiect este cel care se pliaza in mod realist pe bugetul vostru! Restul sunt doar batai de cap.
Nu faceti schimbari dupa ce proiectul primeste unda verde de la inginerul constructor. Poate parea simplu sa schimbi pozitia unei usi, dar nu uitati ca totul este bine calculat si fiecare linie trasa pe un proiect este bine cantarita si este parte integranta a unui angrenaj stabilit matematic. O schimbare ulterioara poate duce la pierdere de bani si, mai ales, de timp.
Nu cautati scurtaturile! Mai exact, nu incercati sa economisti bani acolo unde astfel de planuri nu se justifica, mai ales cand vine vorba de materialele de constructie, element central in procesul de constructie. Alegeti ce este durabil si estetic pentru ca o casa se construieste pentru o viata…chiar mai multe!
Nu in ultimul rand, casa trebuie sa va reflecte un pic si personalitatea si sa se distinga astfel printre alte numeroase constructii. Alegeti un design care sa imbine armonios liniile clasice cu forme moderne. Folositi cu incredere spatiile vitrate largi care sunt inainte de toate practice si alegeti zone exterioare pentru relas, cel putin una sa fie acoperita, sau balcoane pe colt, care permit vederi pe doua laturi.
Surse: Styleathome.com, Freshome.com, Trubuilthome.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: