In timp ce unii obisnuiesc sa arunce cartile pe care le-au citit, altii le doneaza sau le fac cadou. Din pacate, cei mai multi oameni din Ankara se incadreaza in prima categorie, insa angajatii serviciului de salubritate din oras au salvat situatia si au dus la bun sfarsit un proiect deosebit: au adunat cartile pe care alti oameni le-au aruncat si le-au folosit pentru a deschide o biblioteca. Mai multe detalii, in randurile ce urmeaza:
Gunoierii turci au strans cartile pe care altii le-au aruncat si au deschis o biblioteca
Un reportaj CNN demonstreaza inca o data importanta cartilor in viata noastra, printr-o biblioteca pe care gunoierii din Ankara au deschis-o cu ajutorul cartilor pe care le-au salvat, dupa ce au fost aruncate de fostii posesori. Celebra biblioteca se afla in cartierul Çankaya si a devenit, in scurt timp, un punct de atractie al orasului.
Timp de mai multe luni de zile, angajatii serviciului de salubritate au adunat cartile aruncate pe strazi sau in spatiile special amenajate pentru aruncarea gunoiului casnic. Iar pe masura ce colectia s-a marit, locuitorii orasului au inceput sa doneze din propria colectie. La inceput, cartile puteau fi imprumutate doar de angajatii de la salubritate si familiile acestora. Apoi, dupa ce colectia s-a marit, iar interesul pentru biblioteca a crescut in randul comunitatii, biblioteca a fost deschisa publicului.
„Am inceput sa vorbim despre ideea de a crea o biblioteca pornind de la aceste carti. Si cand toata lumea ne-a sprijinit, proiectul a luat nastere“, spune primarul din Çankaya, Alper Tasdelen. In prezent, biblioteca are peste 6.000 de carti, de la beletristica, la literatura non-fiction. Exista si un departament de carti si benzi desenate pentru copii, dar si un departament cu lucrari stiintifice. De asemenea, cartile in limba engleza si franceza sunt disponibile pentru vizitatorii bilingvi.
Biblioteca se afla intr-un spatiu dezafectat care apartinea firmei de Salubritate. Cu o fatada de caramida si coridoare lungi, spatiul era ideal pentru biblioteca. Cartile pot fi imprumutate timp de doua saptamani, perioada care poate fi prelungita, daca este nevoie. „Pe de o parte, erau cei care lasau aceste carti pe strazi. Pe de alta parte, altii aveau nevoie de ele si le cautau“, spune Tasdelen.
Colectia s-a marit atat de mult astfel incat acum cartile salvate se imprumuta scolilor, programelor educationale si chiar inchisorilor. „Profesorii din satele de pe intreg teritoriul Turciei ne cer carti“, spune Tasdelen. De asemenea, primaria a angajat un bibliotecar cu norma intreaga pentru a avea grija de biblioteca. Nu in ultimul rand, biblioteca dispune de o sala unde se poate citi in liniste sau se poate juca sah.
Sursa: https://edition.cnn.com/
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: