Un desert foarte usor de preparat cu care sa va rasfatati in zilele racoroase de toamna sunt fructele coapte la cuptor. In plus, sunt sanatoase si un adevarat regal pentru copii. Astazi va prezentam 4 retete de gutui la cuptor, combinate cu cele mai delicioase produse de sezon.
1. Gutui la cuptor cu scortisoara
Ingrediente pentru prepararea retetei de gutui la cuptor cu scortisoara
- 4 gutui mari
- 4 linguri de unt
- zahar brun
- scortisoara
Se taie gutuile pe jumatate si se curata la mijloc. Se pune cate o lingura de unt in fiecare gutuile si se presara zahar brun si scortisoara dupa gust. Se coc in cuptor aproximativ 40 de minute la 180 de grade.
Sursa: bucatariaadrianei.ro
2. Gutui la cuptor cu miere
Ingrediente pentr aceasta reteta
- 4 gutui mari
- 100 g unt
- o cana de zahar
- 3 linguri de miere
- o cana cu miez de nuca macinat
- scortisoara, un pliculet de zahar vanilat
Se taie gutuile in sferturi, se curata de seminte si de coaja si se taie apoi felii, nu foarte groase. Se unge o tava cu unt si se aseaza feliile de gutui.
Se presara cu zahar, nuca macinata, scortisoara si zahar vanilat si se da tava la cuptor. Se dizolva mierea in patru linguri de apa calduta si se adauga treptat peste gutui. Se lasa la cuptor, la foc potrivit, pana cand fructele se inmoaie.
Sursa: curademiere.ro
3. Gutui la cuptor cu vin rosu
Ingrediente pentru reteta de gutui la cuptor cu vin rosu
- 3 gutui mari
- 50 grame de unt (sau o lingura de ulei in varianta de post)
- 100 ml vin rosu
- 75 grame de zahar
- 50 grame de miez de nuca
- un varf de cutit de piper rosu
- un sfert de lingurita de cardamom macinat
- o jumatate de lingurita de scortisoara (sau dupa gust)
Taiem gutuile felii de marime potrivita si cat mai egale intre ele. Incingem cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava. Punem untul in tava, si dam 5 minute tava la cuptor ca sa se topeasca dupa care o scoatem. Daca folosim ulei, e suficient sa ungem tava cu ajutorul unei pensule.
Asezam gutuile in tava si presaram peste ele zaharul amestecat in prealabil cu scortisoara, cardamomul si piperul (optional).
Dam gutuile la cuptor pentru 10 minute, cat sa se topeasca zaharul si apoi turnam vinul rosu si le lasam inca 20-30 de minute pana cand observam ca gutuile s-au inmuiat. Cu 5 minute inainte de a scoate tava din cuptor adaugam si nucile rupte bucati.
Sursa: lecturisiarome.ro
4. Gutui la cuptor cu nuci si stafide
Ingrediente necesare
- 3 gutui mari
- 100 gr stafide
- 100 gr miez nuca
- 2 linguri miere
- 2 linguri unt topit
Prajim putin in cuptor nucile apoi le pisam. Adaugam stafidele, mierea de albine si untul topit si amestecam pana se omogenizeaza.
Alegem gutui mari si sanatoase, le taiem un capac si scobim interiorul. Umplem gutuile cu amestecul de nuca si stafide si le punem intr-o tava pe fundul careia am pus hartie de copt. Acoperim cu folie de aluminiu si dam la cuptor pentru aproximativ 30 minute.
Scoatem gutuile pe un platou si turnam peste ele sosul format in tava.
Sursa: caietulcuretete.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: