Construit in secolul al XVIII-lea, deci acum aproape 300 de ani, un hambar amplasat intr-un peisaj rural pitoresc la doi pasi de orasul Folkenstone, situat pe coasta englezeasca a Canalului Manecii, vine cu o noua si puternica argumentatie in favoarea simbiozei armonioase intre vechi si nou. O dovedesc cu prisosinta imaginile de mai jos care arata rodul muncii intinse pe parcursul a doi ani, prin care un grup de arhitecti britanici a transformat hambarul abandonat intr-o locuinta contemporana cu aer boem.
Clientii firmei de arhitectura Liddicoat&Goldhill si proprietarii vechiului hambar le-au cerut arhitectilor sa transforme hambarul ponosit intr-o casa de vacanta, pastrand insa atmosfera istorica pe care vechea structura o emana prin toti porii si integrand in decorul interior obiecte vechi pe care familia le stransese de-a lungul vremii, ambii fiind avizi colectionari de artefacte.
In consecinta, modificarile nu s-au rezumat doar la interior. Arhitectii au instalat o serie de mecanisme care, prin actionare manuala, deschid interioarele vaste ale vechiului hambar catre exterior, impingand si ridicand obloane de pe lateral si acoperis. Lasam materialul video de mai jos sa explice mult mai bine cum scripeti, parghii si tot felul de cabluri groase participa activ la crearea unei atmosfere cu iz industrial, totul intr-un decor general rural.
Hambarul a fost izolat termic, echipat cu sisteme de iluminat pe baza de LED-uri, in timp ce incalzirea se face cu o pompa de caldura. In centrul hambarului a fost amplasat un mezanin care adaposteste dormitoarele si baile. Platforma se sprijina pe o parte de un vechi cos de fum din caramida, in jurul caruia serpuieste o scara cu balustrada metalica. Pentru a pastra atmosfera originala, arhitectii au fost nevoiti sa ceara sprijinul unei firme specializate in reconditionarea mobilierului din stejar, lemn din care au fost construite fatadele acum trei secole. Proiectul a fost distins cu un premiu la un concurs de arhitectura organizat de Institutul Regal de Arhitectura.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: