Designul te intriga si te inspaimanta deopotriva si prima intrebare care iti vine in minte este daca ai intra in cladirea care sta sa se pravaleasca. Este doar o aparenta si un efect vizual pe care arhitectii l-au cantarit bine. In spatele designului extravagant se afla o casa de vacanta care isi invita oaspetii sa experimenteze peisajul rural englezesc sub o alta forma, cu totul neobisnuita. Hambarul suspendat este casa care, impreuna cu ocupantii sai, plonjeaza in natura.
Amplasat intr-un peisaj natural pitoresc din comitatul Suffolk, in apropierea unui lac si la cativa kilometri de tarmul marii, hambarul suspendat este creatia designerilor companiei olandeze MVRDV. Prin forma sa traditionala si acoperisul clasic, arhitectii au vrut sa integreze cladirea in peisajul arhitectonic local, dar printr-o estetica net superioara. Mai concret, proiectul isi propune reevaluarea mediului rural printr-o insertie de arhitectura moderna. Cu un grad ridicat de confort si eleganta, asa cum se vede si din pozele de mai jos, hambarul suspendat este doar o alta forma inedita de a trai viata la tara, sustin arhitectii olandezi.
Cladirea are o lungime de 30 de metri, dintre care jumatate reprezinta segmentul care atarna peste panta dealului pe care a fost ridicata. Practic, explica designerii, hambarul suspendat ofera ocupantilor sai posibilitatea de a experimenta natura pe doua paliere: la nivelul solului si al copacilor. Cladirea este impresurata de copaci de o parte si de alta, oferindu-i o oarecare intimitate.
Arhitectii au explicat, pe scurt, cum se poate ca 15 metri de cladire sa atarne in aer fara niciun fel de probleme. In primul rand, structura cladirii este una rigida, fapt ce ii permite ca jumatate sa fie suspendata. La mijloc, cladirea are un nucleu din beton, in vreme de jumatatea care sta pe pamant este construita din materiale mai puternice si mai dure decat cealalalta care atarna.
Pentru ca au vorbit despre integrarea structurii in peisajul natural din jur, designerii mai explica faptul ca fatadele metalice ale cladirii au fost special gandite pentru a reflecta imprejurimile si schimbarea anotimpurilor. In interior, hambarul suspendat are patru dormitoare, fiecare cu baie proprie. Chiar la mijloc, o scara permite locatarilor sa coboare spre gradina de sub hambar. Tot aici se afla si bucataria si sala de mese. La capatul sectorului suspendat, un living spatios cu ferestre pe trei parti laterale ale incaperii, podea si tavan ofera o priveliste unica, practic neintrerupta.
Cladirea este una eficienta energetic, bine izolata termic, conectata la o sursa geotermala si ventilata de un sistem care recupereaza din caldura din interior.
Surse: Living-architecture.co.uk, Mvrdv.nl
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: