O idee de afacere de succes ia tot mai mult avânt la noi în țară! Cei care îşi doresc să mănânce fructe exotice chiar din propria grădină, trebui să știe că le pot planta direct în curte sau solarii. Cercetătorii de la Stațiunea Pomicolă Istrița din Buzău au reușit să aclimatizeze arbuşti de fructe exotice la noi în ţară şi i-au scos la vânzare. Cererea este neașteptat de mare!
Idee de afaceri cu plante exotice
Cei care îşi doresc ar putea mânca fructe exotice chiar din propria grădină. Vorbim despre kiwi, curmale chinezeşti sau banana nordului. Cercetătorilor de la Stațiunea Pomicolă Istrița din Buzău au reuşit să aclimatizeze arbuşti de fructe exotice la noi în ţară şi i-au scos la vânzare, iar cererea este mare.
Kiwi și curmale chinezești, crescute în România
Cea mai căutată plantă exotică care se regăsește încă de anul trecut la Staţiunea Pomicolă Istriţa din Buzău este curmalul chinezesc. Speciile exotice sunt la mare căutare de gospodarii care vor să le plantele în grădinile proprii.
„Este specia Ziziphus Jujuba, curmalul chinezesc, soiul Xuan Cheng. Acesta face nişte fructe alungite”.
„Este primul an în care avem această gamă la vânzare: curmal chinezesc, asimina, adică banana nordului, şi kiwi. Iar ca şi cerere, zilnic vindem din aceste specii”, spune Andrei Tabacu, cercetător, notează Observatornews.ro.
O cerere mare este și pentru kiwi. Planta este uşor de îngrijit, rezistă la temperaturi caniculare, iar fructele sale sunt foarte gustoase şi extrem de sănătoase pentru organism. Prețurile nu sunt deloc mari, între 30 și 50 de lei de arbust.
„Este uşor de întreţinut, nu are boli sau dăunători. Pe lângă kiwi, ca şi cerere, mai este la curmalul chinezesc, pentru că la fel se doresc plante care să intre cât mai repede pe rod„, mai explică Andrei Tabacu.
Cum se îngrijesc plantele exotice
Aclimatizarea acestor specii la noi în România a fost posibilă datorită schimbărilor climatice din ultima vreme. A fost mai cald decât de obicei. În primii doi ani, plantele exotice trebuie învelite în paie pentru a fi ferite de frig, dar cu timpul, spun specialiştii, acestea ar putea fi cultivate pe suprafeţe tot mari mari.
„Dacă putem să le cultivăm la noi în ţară, de ce să nu le cultivăm. Ani la rândul clima se schimbă, apar specii, noi, apar soiuri noi, e păcat să nu le testăm şi să nu le valorificăm”, mărturisește și Rareș Pîndaru, director Stațiunea Pomicolă Istrița.
Foto: pixabay