Ciupercile, fructele de padure, nucile si plantele medicinale care cresc in padurile din Europa au un potential comercial inca insuficient exploatat. In urma cercetarii a 14 regiuni forestiere europene, inclusiv una din Suceava, cercetatorii finantati de UE au demonstrat ca aceste produse au o valoare de piata care poate depasi usor productia de lemn. Astazi va prezentam idei de afaceri cu ciuperci de padure.
Incepand cu anii 2000-2002 romanii au devenit tot mai mari consumatori de ciuperci, lucru care a incurajat enorm importul. Insa una dintre cele mai apreciate ciuperci pe pietele europene, hribul, creste in padurile din Romania.
Piete agro-alimentare, magazine, restaurante, fast-food-uri, pizzerii, fabrici de conserve, pensiuni si hoteluri sunt tot atatea piete de desfacere, la care se adauga vanzarea in UE.
Idei de afaceri cu ciuperci de padure. Cules
Evident, aceasta afacere cu ciuperci de padure este rentabila acolo unde poti colecta mari cantitati, astfel ca cele mai bune zone sunt cele de deal si de munte, unde exista suficienta umiditate pentru ca ciupercile sa se dezvolte. Aici se poate infiinta un centru de colectare unde pot fi angajati localnici, iar centrul poate functiona si in afara sezonului ciupercilor, pentru colectarea de fructe de padure, de asemenea foarte cerute in afara.
Ciupercile sunt apoi vandute unor firme care le prelucreaza sau le exporta.
Cumpararea ciupercilor de la localnici se face cu banii firmei exportatoare, nefiind astfel nevoie de niciun efort financiar. La sfarsitul fiecarei zile, firma cumparatoare trimite masina frigorifica si ridica marfa si tot la sfarsitul zilei se primeste comisionul cuvenit pentru cantitatea livrata.
Idei de afaceri cu ciuperci de padure. Export
O firma exportatoare poate fi infiintata cu o investitie destul de mica, intr-o masina frigorifica si un spatiu.
In cazul in care investitorul se gandeste sa se extinda si la prelucrarea ciupercilor, pentru a le vinde uscate, de exemplu, sumele investite se pot majora, mai ales daca pentru aceasta se cumpara un cuptor special de uscare.
Intr-un kilogram de hrib uscat intra aproximativ 6-7 kg de ciuperci proaspete. Daca cele 6-7 kg de ciuperci proaspete costa la colectare aproximativ 21 de lei (3 lei/kg), 1 kg de ciuperci uscate se cumpara cu aproximativ 80 de lei, castigul fiind astfel de aproape 4 ori mai mare.
Idei de afaceri cu ciuperci de padure. Cultura
Ciupercile sunt cultura cu cel mai mare randament pe metru patrat, dand nu mai putin de 5 sau 6 recolte pe an. Afacerea poate fi asadar dezvoltata pe tot parcursul anului.
Investitia initiala este minima. Puteti incepe intr-un beci sau o incapere improvizata, nu trebuie sa investiti mii de euro inca de la inceput in sere si alte aparate sofisticate. Materialele necesare productiei de ciuperci sunt foarte ieftine si usor de procurat (paie, balegar, miceliu de ciuperca).
De asemenea, exista oportunitatea finantarii prin fonduri europene sau obtinerea de subventii pentru culturile in solarii.
Surse: epochtimes-romania.com, gazetadeagricultura.info, adevarul.ro, agroromania.manager.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: