In tara noastra, agroturismul a inceput sa fie din ce in ce mai dezvoltat. Din ce in ce mai multi antreprenori sunt pregatiti sa acceseze fonduri europene pentru a-si deschide afaceri departe de viata zbuciumata si stresanta a oraselor. Investitorii se muta la tara si pornesc acolo diverse initiative pe care ulterior le dezvolta.
Daca si tu te afli printre aceia care nu isi mai gasesc loc in birouri, daca te-ai saturat sa muncesti pentru altii si vrei ceva mai mult pentru tine si familia ta, atunci a venit momentul sa cauti idei de afaceri in agroturism. Iti poti deschide propria afacere cu ajutorul fondurilor europene.
De unde incepi?
Este mult mai simplu daca ai deja in proprietate terenuri sau o casa, situate la tara. Pe de alta parte, nu este necesar sa gasesti idei inovatoare sau revolutionare, viata la tara ofera numeroase posibilitati de afaceri.
Cele cateva idei de afaceri in agroturism prezentate mai jos te pot inspira sa faci primii pasi.
Idei de afaceri in agroturism
Pentru inceput, vei avea nevoie de un plan de afaceri cat mai detaliat si bine pus la punct.
Printre cele mai profitabile si simple idei de afaceri in agroturism se pot enumera:
Deschiderea unei pensiuni agroturistice
Acest tip de turism se afla la mare cautare in zilele noastre. Poti alege sa deschizi o pensiune intr-o zona rurala, imbinand serviciile hoteliere cu una dintre ideile de afaceri de mai jos, astfel incat turistii sa beneficieze si de activitati gospodaresti sau mestesugaresti.
Deschiderea unei afaceri cu trandafiri
Cresterea trandafirilor este o afacere profitabila, indiferent de anotimp, iar planta poate fi utilizata pentru preparea uleiurilor aromatice sau a dulcetii. Poti alege chiar sa iti deschizi propria linie de bauturi pe baza siropurilor de trandafir.
Reconditionarea mobilierului vechi
Poti alege sa amenajezi case pentru oaspeti cu mobilier traditional si poti incepe sa reconditionezi mobilierul vechi, cererea pentru acest stil de design fiind foarte mare in prezent.
Campuri de lavanda
O posibilitate reusita de crestere a veniturilor. Afacerile cu lavanda sunt in plina expansiune si, de asemenea, foarte profitabile. Gama de produse ce poate fi realizata cu ajutorul lavandei este foarte diversificata, axandu-se in special pe produse pentru aromaterapie si cosmetice. Studiile arata ca romanii investesc sume din ce in ce mai mari in aparate pentru o calitate mai buna a aerului, dezumdificator / purificator / aparate de aromaterapie, asa ca aceasta idee de afacere este chiar pe aceasta tendinta a pietei.
Alte plante aromatice
Poti incepe cu cateva plantatii de menta si musetel, acestea fiind extrem de profitabile, datorita faptului ca menta si musetelul sunt utilizate pe scara larga in cosmetica si medicina.
Sapunuri naturale
Iti poti deschide o fabrica de sapunuri naturale. Produsele eco au inceput sa fie la mare cautare printre consumatori. Iti poti crea propria poveste alegand ingrediente autentice.
Microferma de prepelite
Cresterea prepelitelor este una dintre cele mai simple idei de afaceri, dar si o oportunitate extraordinara, datorita beneficiilor aduse de ouale de prepelite.
Stupi de albine
Poti porni cu o singura familie de albine, pana te lamuresti ce inseamna apicultura, apoi te poti dezvolta cat de mult doresti.
Plantatii de mure
O idee de afacere potrivita pentru conditiile climatice din tara noastra si pentru acei antreprenori care detin suprafete mici de teren.
Produsele bio sunt in trend
Satul romanesc este unul dintre acele locuri unde deschiderea unei afaceri nu prezinta un risc atat de crescut, asa cum se intampla in cazul oraselor, unde exista la fiecare pas magazine, spatii publicitare si foarte multi jucatori pe piata.
Recent, se poate spune ca exista o cerere crescuta pentru produsele bio, care ajuta la mentinerea traditiilor si a obiceiurilor stravechi. Mediul rural este cel mai potrivit loc unde se poate incepe o astfel de afacere, datorita zonelor cu terenuri cultivabile, accesului imediat la materia prima necesara productiei, si nu in ultimul rand, datorita libertatii de a planifica in liniste pasii necesari dezvoltarii ideii tale de antreprenoriat.
Fondurile europene, un start bun
Afacerile in agroturism sunt mai usor de pornit datorita numeroaselor programe de finantare cu fonduri europene.
Fondurile europene pot fi accesate de catre cei interesati datorita Programului National pentru Dezvoltare Rurala 2014-2020.
Acesta vine in sprijinul intreprinderilor care deja exista sau a antreprenorilor care doresc sa isi deschida noi afaceri in mediul rural, atat pentru a diversifica economia rurala sustenabila, cat si pentru a ajuta la crearea unor noi locuri de munca sau pentru a incuraja activitatile traditionale.
Exista doua posibilitati de finantare pentru ideile tale de afaceri in agroturism:
- Pentru infiintarea unor afaceri mici. Antreprenorii primesc o suma intre 50.000 si 70.000 de euro, in functie de domeniul de activitate
- Pentru infiintarea unor afaceri medii sau mari. Antreprenorii pot primi pana la 200.000 de euro, dar este necesar ca acestia sa aduca o cofinantare intre 10 si 30% din investitia eligibila.
Cum aplici pentru finantare
De indata ce vei decide care varianta de grant este cea mai potrivita pentru tine, este necesar sa redactezi proiectul si sa intocmesti dosarul cu actele necesare. Nu uita ca trebuie sa depui toata aceasta documentatie pana la termenul-limita stabilit. Daca autoritatile decid ca totul este in ordine si primesti un punctaj bun, atunci contractul de finantare va fi semnat si vei putea incepe implementarea afacerii tale in agroturism.