Inchis sau deschis, mare ori mai mic, balconul este un spatiu pe care, cu ceva imaginatie, il putem transforma usor intr-un loc in care ne putem relaxa, lucra si chiar gati. Important este sa stim de la bun inceput ce ne dorim si cat suntem dispusi sa investim in amenajare.
Amenajarea balconului poate demara dupa ce ne-am decis daca ne dorim o incapere inchisa, bine integrata si transformata intr-o extensie a spatiului de locuit, sau o zona de relaxare in aer liber, cu mobilier minimalist si rezistent, „inviorat” cu plante si mici obiecte de arta.
Daca optam pentru balconul inchis, e clar ca vom avea multe posibilitati de amenajare, iar la final ne vom alege, practic, cu o camera in plus. Insa pana ajungem acolo, trebuie sa acordam mare atentie unui aspect important: izolarea termica. Este indicat sa ne asiguram ca ferestrele alese ne vor proteja atat de caldura, cat si de frig, asa ca putem lua in calcul inclusiv montarea unei surse de incalzire pentru sezonul rece.
La bloc, peretii de beton nu reprezinta un izolator termic foarte eficient. Iata de ce, atunci cand iti doresti un balcon modern, termoizolarea este un pas obligatoriu. Izolatia corecta a peretilor si pardoselii acestui spatiu ajuta la evitarea problemelor legate de aparitia umezelii excesive, care genereaza igrasie si condens. Dupa termoizolatie, urmeaza faza de pregatire a peretilor. Poti alege varianta clasica, a acoperirii lor cu vopsea lavabila, dar la fel de indcate sunt si modelele variate de tapet. O alta varianta poate fi placarea cu placi de faianta care imita caramida, lemnul sau piatra.
Ce facem cu noua camera
Odata terminate aceste lucrari, avem la dispozitie o incapere pe care o putem transforma fie intr-un birou modern si luminos, fie intr-o bucatarie bine utilata. Cu ajutorul unor firme de specialitate autorizate, putem muta aici racordurile la retelele de alimentare cu gaz si apa.
Aragazul trebuie asezat foarte aproape de fereastra si acompaniat de o hota de mare putere, obligatorie intr-un spatiu atat de mic. Masina de spalat vase sau rufe va fi inglobata sub blatul ce va avea si rol de masa, iar scaunele pliabile nu trebuie sa lipsesca din peisaj. De asemenea, putem opta pentru un mobilier care sa utilizeze mai mult metrii disponibili pe verticala, fie prin suprapunerea cuptorului electric peste blat, fie prin montarea unor corpuri de depozitare pana in tavan.
Balconul deschis, ideal pentru relaxare
Cine s-a hotarat sa lase balconul deschis se va bucura de momente de relaxare in zilele cu vreme frumoasa. Tot ce are de facut este sa aleaga gresie, vopsea si mobilier cat mai rezistene la canicula, umiditate si frig, caci vor veni si zile cu temperaturi extreme si precipitatii. Balconul deschis arata superb in perioada calda, cand este inundat de ghivece cu flori. Plantele care vor rezista optim la actiunea directa a soarelui vor fi cele mai potrivite, dar trebuie tinut cont de necesitatea mutarii lor in casa, pe perioada iernii.
In cazul in care spatiul este unul redus, se recomanda alegerea unui mobilier de balcon mic, modular. Acesta pune la dispozitie marele avantaj al spatiilor ascunse, destinate depozitarii unor obiecte utilizate mai rar. Folosirea scaunelor pliabile si montarea corpurilor suspendate, gratie carora podeaua sa ramana mai libera, reprezinta, de asemenea, decizii intelepte.
Si daca stai la parter si ai ceva spatiu verde in fata balconului, te poti inspira din mai multe articole despre idei amenajare gradina si crea o noua zona de relaxare.
Unul dintre cele mai intalnite tipuri de amenajare a gradinii este cel in stil rustic. Aceasta presupune mult verde combinat cu flori in diverse nuante dar si nelipsitele elemente din lemn. De preferat sunt produse restaurate care au insa o patina vintage, cu totul aparte. Lemnul este cel care face ca foisorul sau leaganul din gradina sa ne aduca aminte de gradinile de la tara. De asemenea, cateva scaune si o masa veche din lemn adauga un plus de valoare oricarei gradini.