Spuneam intr-un alt material ca lumina naturala este foarte importanta, cu efecte directe asupra sanatatii noastre, care se rasfrange apoi in confortul si chiar performanta noastra de zi cu zi, in conditiile in care petrecem circa 90 la suta din timp in interior. Studiile arata ca lumina naturala ne face mai activi si mai productivi la locul de munca, in timp ce, lipsa ei, duce la dereglari ale somnului, scaderea performantei si da dependenta de stimuli precum cofeina, nicotina si medicamente. Ce ne facem insa cand avem camere intunecoase, dincolo de primul impuls de a le ilumina? Raspunsurile le gasim in idei de amenajare a camerelor intunecoase, prin aranjamente de culori, mobila si accesorii care sa potenteze lumina naturala care intra in incapere.
Unii designeri spun ca nu trebuie neaparat sa recurgem la solutia care ne trece tuturor prin cap: utilizarea de culori vii, deschise pentru a inviora camera. Nici pomeneala! Solutia este, spun tot ei, utilizarea de culori inchise care creeaza acea senzatie de invaluire si de omogenitate, in combinatie cu nuante deschise. Mai jos aveti cateva astfel de exemple care ne arata ca solutia functioneaza.
Bineinteles, acum vine si randul culorilor care sparg monotonia cromatica inchisa. Folositi-le in accesorii precum pernele, perdelele, veiozele sau tablourile pe pereti. Camera capata imediat un echilibru si un plus de vitalitate, asa cum se vede din imaginile de mai jos. Rosul si nuantele sale folosite nu neaparat din abundenta, dar bine plasate in incapere, imprima o nota de dinamism unei camere aparent mohorate.
Asa cum adesea am spus-o, albul este culoarea care da senzatia de spatialitate, lasand impresia unei incaperi cu limite impinse dincolo de ceea ce percepem noi cu ochiul liber. Daca adaugam si o oglinda, acest spatiu este si mai extins si, alaturi de el, si luminozitatea din camera. Albul merge foarte bine combinat cu culori neutre pentru un efect similar.
Folositi accesorii de iluminat plasate astfel incat lumina sa se imprastie uniform in camera. De exemplu, spoturi in tavan, asa cum vedem in imaginea de mai jos.
De asemenea, tot la capitolul lumina, o alta recomandare este plasarea de veioze sau spoturi in locuri strategice din camera astfel incat sa creati focare de lumina care sa mentina incaperea intr-un echilibru perfect.
Surse: Freshome.com, Houseandgarden.co.uk, Pinterest.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: