Nu exista spatiu in casa in care sa ai nevoie mai mare de organizare decat bucataria. Iti prezentam 16 solutii de organizare in bucatarie, usor de pus in aplicare si cu utilitate maxima.
1. Pune cat mai la indemana ce folosesti des
Este evident ca trebuie sa ai la indemana lucrurile pe care le folosesti mai des in bucatarie, in timp ce cele pe care le intrebuintezi mai rar pot fi depozitate mai departe de spatiul de lucru. Aplica acest principiu cand planifici utilizarea spatiilor de depozitare.
Daca consumi adesea ceai sau cafea, poti gasi recipiente frumoase pe care sa le asezi direct pe blatul din bucatarie, la vedere, cum sunt acestea (click pe link pentru detalii).
Tot pe blat sau pe masa de bucatarie poti pune si cutia de paine. Iti recomandam una de mici dimensiuni, pentru a ocupa cat mai putin spatiu, dar indeajuns de incapatoare pentru o paine intreaga.
2. Gruparea obiectelor
Grupeaza obiectele in functie de intrebuintare, dupa exemplul de mai jos pentru vasele si instrumentele pentru prajituri.
Poti apela si la vase pentru cuptor care incap usor unul in celalalt, cum este setul de trei vase (1 mare si 2 mici) de mai jos.
Regula este valabila, desigur, si la seturile de oale de gatit de diferite volume.
3. Rapiditate la gatit
Asaza cratitele si tigaile in imediata apropiere a cuptorului.
Pentru a nu aglomera foarte tare spatiul, poti apela la o tigaie inalta, tip wok, una plata (ideala pentru clatite), una tip grill (excelenta pentru legume, ciuperci, peste sau pui la grill) si una ”normala” (ok pentru cartofi, snitele, chiftele si multe altele).
4. Utilitate si estetica
Foloseste dulapurile cu geam pentru a depozita vasele bune si recipientele aspectuoase.
Ne referim in primul rand la cescute, cani, pahare, ceainice de portelan si chiar boluri, cum sunt modelele de mai jos.
5. Folosirea de cosulete
Iata o modalitate frumoasa si practica de a organiza spatiul de pe rafturi cu ajutorul unor cosuri de diferite dimensiuni.
Puteti alege cosuletele astfel incat sa fie in contrast cu culoarea generala a mobilei, dar in ton cu elemente de culoare din bucatarie, cum e blatul, de exemplu.
6. Un sertar pentru caserole, folii si hartie de copt
Pune in acelasi loc, in apropierea frigiderului, recipientele si materialele utile pentru refrigerare, precum caserolele si foliile de plastic si aluminiu.
In acest sertar puteti pune si ustensile de bucatarie ca termometrul pentru alimente, presa pentru usturoi, deschizatorul de conserve, tirbusonul sau lingura speciala pentru inghetata.
7. Solutii de organizare in bucatarie. Alimentele
Grupeaza alimentele similare si pune-le in acelasi loc. Foloseste cat mai mult vase, dar si rafturi transparente pentru a le identifica totul usor.
Poti folosi cosulete de genul celor pe care vi le-am prezentat mai sus, dar si borcane transparente cu capac de bambus, cum sunt cele de mai jos.
8. Ustensilele
Pune ustensilele pe care le folosesti in mod curent pentru pregatirea mesei la indemana si la vedere.
Tot mereu la indemana ar trebui sa fie tocatoarele. In plus, acestea pot fi si foarte aspectuoase, cum e cazul celor de mai jos.
9. Capacele
Tine capacele de la diferitele oale si tigai in acelasi loc, in ordine.
De asemenea, o solutie interesata si utila este folosirea unui uscator de vase suplimentar fata de spatiul oferit de uscatorul chiuvetei, adesea neincapator. Uscatorul pliabil are mici canale excelente pentru vase, plus un gros strat absorbant, pentru a proteja suprafata pe care e pus, fie e blatul sau masa de bucatarie.
10. Tacamurile
Iata o idee de depozitare si in acelasi timp de punere a tacamurilor pe masa. Vei economisi timpul in care stai sa le alegi si sa le imparti fiecaruia.
11. Solutii de organizare in bucatarie. Foloseste spatiul de sub dulap
Nu irosi spatiul de sub dulapurile suspendate. Poti pune acolo o lumina, un aparat sau poti atarna prosoape de bucatarie, pe o bara metalica.
12. ”Blat” peste chiuveta
Creeaza un spatiu pentru preparare suplimentar cu ajutorul unui blat de lemn pe care il poti pune peste chiuveta cand nu o folosesti.
Un tocator mai mare poate ”juca” perfect acest rol, cum e modelul de mai jos:
13. Foloseste usile
Monteaza raftulete sau carlige pe usile de la camara si dulapuri, atat pe interior, cat si pe exterior.
Condimentele le poti pune astfel in recipiente transparente cu magnet pe o tabla metalica montata pe usa unui dulap sau chiar pe usa frigiderului.
Poti aseza ustensilele de masurat pe o usa pe care poti sa montezi o tabla unde sa ai scrise masurile.
Si masca chiuvetei poate deveni mai incapatoare aplicand aceasta solutie.
14. Solutii de organizare in bucatarie. Agata obiecte voluminoase
Instaleaza pur si simplu o bara cu carlige de care sa atarni tigai si cratite. Le vei avea la indemana si vei economisi spatiu din dulapuri. Desigur, e un compromis cu estetica, dar uneori merita facut.
Daca ai loc, cumpara un carucior pentru bucatarie. Iti va fi foarte util sa duci oale grele la masa si sa depozitezi pe rafturile sale si iti va oferi in acelasi timp o suprafata suplimentara pentru pregatirea mesei.
16. Sertare practice pentru bucatarie – solutia verticala
Nu e musai sa se intample totul doar in plan orizontal. Orice nisa disponibila in mobila de bucatarie poarta cu ea potentialul unui spatiu de depozitare pretios. Etajati acest spatiu pentru o utilitate sporita. Cateva imagini edificatoare mai jos care sa va inspire.
Sub dulapul suspendat din bucatarie puteti lesne mesteri un alt sertar in care sa ascundeti mirodeniile si alte prafuri de gatit. Este o solutie practica ce utilizeaza un spatiu neexploatat, dar cu potential enorm.
Acest articol a fost realizat de redactia casepratice.ro in colaborare cu INSIGNIS, un magazin online si fizic de mobila, decoratiuni interioare si corpuri de iluminat. Produsele lor pot fi vazute si live, in showroomul din Bucuresti (Bd. Dimitrie Pompeiu Nr. 5-7, in incinta Electronica, vis-a-vis de Ambasada Olandei).