Mereu ne dorim să ne decorăm grădina sau curtea cât mai frumos posibil, dar parcă nu ar strica și puțină intimitate. Aceste idei de garduri vii pe care vi le vom prezenta în acest articol pot fi soluțiile dumneavoastră potrivite pentru a vă scăpa de privirile nedorite. Ori, pot fi un mod natural de a vă feri de soare.
Există nenumărate soiuri de plante care pot fi folosite pentru un gard viu și pot fi împărțite în diferite categorii în funcție de dorințele dumneavoastră.
Factorii pe care trebuie să îi luăm în considerare sunt destul de mulți: model, mărimea speciilor, veșnic verde sau cu frunze căzatoare, ritmul de creștere, îngrijire, climă, teren etc.
Idei de garduri vii – gard înalt
În ceea ce privește gardurile înalte, le putem împărți în două categorii: garduri cu creștere verticală și garduri cățărătoare. Este de menționat faptul că un gard cățărător va avea nevoie de un suport special pe care se pot cățăra.
Garduri cu creștere verticală
Pentru un asemenea gard, se pot folosi patru tipuri de plante: Tuia, Buxus, Carpen sau Chiparos Leylandii.
Tuia este un conifer foarte puțin pretențios, care va rămâne verde pe toată durata anului. Acesta trebuie totuși să fie tuns mai des pentru a i se menține forma frumoasă.
Buxus este un arbust decorativ și e, de asemenea, foarte puțin pretențios. În grădini sau curți îl întâlnim, de obicei, tuns în formă de sferă.
Carpenul este un arbore de talie medie spre mare, atingând chiar și înălțimea de 30m. Este un arbore care iubește mult lumina, deci poate fi plantat în zona curții în care soarele bate mai puternic.
Chiparosul Leylandii este, probabil, cel mai dest utilizat conifer pentru garduri vii, acesta menținându-se verde pe tot parcursul anului. Acesta poate ajunge la o înălțime de până la 20m. Trebuie tăiat pentru a-i menține o înălțime moderată.
Idei de garduri vii cățărătoare
Așa cum am menționat și mai sus, un gard viu cățărător va avea nevoie de un suport special de care planta să se poată agăța. Pentru un gard cățărător înalt se poate planta iederă, viță de vie sau Lonicera Japonica, cunoscută sub numele de Mâna Maicii Domnului.
Iedera este ușor de crescut, însă este o plantă parazit care trebuie ținută sub supraveghere. Este o plantă puternică și rezistentă la condiții extreme și poate sufoca alte plante și arbuști. Așadar, trebuie mereu direcționată pentru a nu o lăsa să devină iederă sălbatică și să ocupe spații destinate altor plante.
Va crește foarte greu când e mică, dar la maturitate va crește foarte repede, deci dacă vă doriți un gard din iederă vie, ar trebui să vă gândiți dacă doriți să aveți un gard permanent ca acesta. De ce permanent? Iedera se elimină foarte greu, mai ales din sol.
Vița de vie este mereu prezentă la casele românilor, însă dacă doriți să aveți un asemenea gard viu cu siguranță știți că vița de vie este destul de pretențioasă și are nevoie de îngrijiri speciale pentru a o feri de diferite boli sau dăunători.
Mâna Maicii Domnului (Lonicera japonica) este unul din gardurile vii care are și flori. Este o plantă care își menține frunzele verzi, iar florile sale sunt foarte parfumate. Este o plantă de talie mare, foarte viguroasă, de aceea trebuie întreținută și tunsă pentru a nu căpăta o formă încâlcită și inestetică.
Idei de garduri vii – gard mediu
Gardurile de înălțime medie sunt mult mai populare decât cele înalte, fiind foarte versatile, dar și datorită faptului că speciile utilizate fac flori.
Cele mai întâlnite specii pentru garduri vii de înălțime medie sunt Lemnul Câinesc, Trandafirul Chinezesc și Dracila.
Lemnul câinesc este un arbust decorativ care nu are pretenții mari la îngrijire, fiind foarte rezistent la temperaturi extreme. Acesta poate ajunge până la înălțimea de 5m. Două avantaje pe care le mai prezintă acest arbust este faptul că nu atrage dăunători și e foarte util și ca plantă medicinală.
Trandafirul chinezesc este un alt arbust foarte popular datorită florilor sale extrem de frumoase. Este un arbust ceva mai pretențios, fiind sensibil la anumiți dăunători și boli.
Dracila este o plantă decorativă care poate ajunge până la 2 metri înălțime, iar cele mai populare soiuri care sunt plantate în grădini sunt cele care au frunzele albe sau roșiatice.
Această plantă face și flori sub formă de ciorchini, însă acestea nu reprezeintă neapărat principala caracteristică estetică a plantei. După ce florile cad, planta face și fructe sub formă de bobițe roșii sau albăstrii care vor fi mâncate de păsări.
Îi puteți da forma dorită prin tăiere.
Sperăm că aceste idei de garduri vii vă sunt de folos pentru amenajarea grădinii dumneavoastră așa cum doriți.
Dacă doriți să citiți despre mai multe idei de garduri vii, vă invităm să accesați acest link: