O locuinta de mici dimensiuni nu este o piedica, ci o provocare. Chiar daca spatiul este mic, trucurile de design interior va pot ajuta sa va amenajati cu gust apartamentul.
Trucurile de stil sunt usor de pus in practica, iar senzatia de spatiu este o incantare. Spatiul limitat capata deodata proportii, iar micuta locuinta primeste o nota de prospetime care iti va schimba si perceptia fizica. Mai jos, am luat drept exemplu un apartament cu doua camere de dimensiuni mici si va prezentam cateva idei de amenajare.
Pentru a lasa centrul camerei liber, designerii opteaza uneori pentru instalarea unei canapele in coltul livingului. Un extra-sfat ar fi sa alegeti o canapea cu spatii de depozitare dedesubt, folosind altfel orice mijloace la indemana pentru a castiga orice centimetru in plus.
Peretii pot fi folositi din plin pentru a depozita lucruri, reducand astfel incarcarea din restul casei. Sunt o multime de rafturi de perete, potrivite pentru aproape orice stil ar avea casa ta. Iata cateva astfel de idei:
O alta idee care va functiona cu siguranta intr-o camera micuta este sa agatati oglinzi pe pereti. Pe langa ca sunt practice, ele ajuta si la obtinerea de mai multa lumina naturala in camera (vor reflecta in diferite unghiuri lumina de la geam) si vor crea o puternica impresie de spatiu sporit. Gasiti mai multe astfel de modele aici.
O alta idee prin care veti castiga spatiu este renuntarea la noptiere clasice in dormitor si inlocuirea lor cu rafturi sau noptiere cu picioare subtiri si inalte, cum sunt cele de mai jos:
Urmatorul sfat este unul pe care l-am dat de foarte multe ori: culorile deschise largesc si lumineaza incaperea, asa ca le puteti folosi cu incredere pe pereti, mobilier si accesorii.
Combinatiile intre alb si culoarea lemnului, de pilda, dau si senzatia de spatiu mult dorita si dau si personalitate incaperii.
Atunci cand alegeti un birou sau o masa, incercati sa va indreptati atentia spre modele aerisite, nu monobloc. De exemplu, biroul din imaginea de mai jos se sprijina pe un cadru metalic extrem de solid si care ocupa foarte putin spatiu.
La fel stau lucrurile si cu masa de familie din imaginea urmatoare.
O alta idee de efect ar fi sa agatati o perdea pana aproape de tavan pentru a potenta ideea de spatiu. Daca perdeaua se asorteaza cromatic cu peretii, atunci aveti iluzia unui spatiu neintrerupt intr-o incapere de altfel mica.
Si am ajuns la capitolul iluminat, unul foarte important atunci cand vorbim despre senzatia de spatiu. Sfatul nostru ar fi sa optati pentru corpuri de iluminat minimaliste, dar puternice si expresive in acelasi timp, cum sunt cele din imaginile de mai jos:
Acest articol a fost realizat de redactia casepratice.ro in colaborare cu INSIGNIS, un magazin online si fizic de mobila, decoratiuni interioare si corpuri de iluminat. Produsele lor pot fi vazute si live, in showroomul din Bucuresti (Bd. Dimitrie Pompeiu Nr. 5-7, in incinta Electronica, vis-a-vis de Ambasada Olandei).