Fie ca este deschis, ca in majoritatea ansamblurilor rezidentiale noi, fie ca este inchis, balconul poate fi aranjat astfel incat sa devina locul ideal de relaxare, la finalul unei zile incarcate. Florile si plantele cataratoare ne sunt cel mai la indemana pentru a-l infrumuseta, dar mai avem si alte idei care merita luate in calcul.
Amenajarea balconului se face, de obicei, in jurul unei masute pliabile si cochete, pe care asezam cestile de cafea, paharele cu apa, cateva farfurii mici si, adesea, chiar lapotopul. In acest spatiu, vei putea purta o conversatie la volum ridicat sau chiar vei putea urmari in voie filme pana tarziu in noapte, fara sa-i deranjezi pe ceilalti membri ai familiei.
Daca dimensiunile balconului o permit, aduceti aici doua fotolii sau chiar o canapea de mici dimensiuni, cu perne confortabile. Tot timpul, un covoras intins pe jos va completa inedita zona de relaxare in care, de obicei, cei ai casei si prietenii lor intra direct din camera de zi. Iar daca sunteti pasionati de sport, aveti posibilitatea de a muta in balconul mare bicicleta si suportul pentru greutati.
Pentru un decor ceva mai rafinat, puteti alege piese ergonomice, din ratan sau chiar din eucalipt. Dacava place stilul industrial, mergeti fara nicio retinere pe varianta mobilierului din otel inoxidabil si din aluminiu. Nu pierdeti din vedera ca plantele din balcon vor fi afectate de razele puternice ale soarelui daca nu veti monta un parasolar sau o copertina pliabila.
Bucataria, scoasa pe balcon
Amenajarea bucatriei nu este o sarcina usoara, dar exista numeroase solutii pentru toate gusturile. Daca vreti sa castigati ceva spatiul la interior, balconul inchis poate prelua cu totul rolul unei bucatarii, cu tot cu aragaz, chiuveta si set de dining.
Pentru o bucatarie clasica, sunt cateva sfaturi practice de care este bine sa tineti seama:
- organizati doua zone, cea a locului de luat masa si cea de gatit;
- alegeti varianta unei mese rotunde, extrem de placute si elegante;
- plasati chiuveta, daca se poate, in fata unei ferestre, intre plita si frigider;
- alegeti varianta liniara, compacta pentru plita, chiuveta si frigider;
o bucatarie unde exista spatiu generos poate include o insula, eventual pe roti sau pliabila, care poate suplimenta spatiul de lucru, la nevoie; - optati pentru dulapuri suspendate;
- adaugati elemente suplimentare de depozitare (un raft deschis, polite, o etajera pentru laditele cu fructe si legume);
- alegeti perdele scurte pentru fereastra sau, daca nu este nicio problema legata de eventuale priviri indiscrete, se poate renunta la ele;
- folositi plante verzi si aromatice ca element de decor.