Bucataria nu trebuie sa fie locul unde doar gatim, ci si un spatiu unde ce ai casei se aduna cu placere la o ceasca de cafea sau pentru a gusta din preparatele abia scoase de la cuptor, de exemplu. Asa ca, pe langa curatenie, aceasta incapere are nevoie de un plus de stil si confort.
Ca sa ne incadram in buget sau sa nu il depasim cu mai mult de 25%-30%, trebuie sa decidem, de la bun inceput, daca doar facem curatenie, zugravim si inlocuim unele electrocasnice sau mergem mai departe si schimbam faianta, gresia, eventual si usile. In functie de banii pe care ii avem la dispozitie, alegem cu precizie materialele necesare, aflam si costul manoperei, daca este cazul, si ne apucam de treaba.
Primul lucru de care vom tine cont este usor de intuit: dimensiunile incaperii. Este indicat sa ne concentram pe idei amenajare bucatarie mica, care apoi pot fi puse, cu usurinta, in practica si in cazul camerelor ceva mai mari. Atunci cand bucataria este foarte mica, solutia este sa eliminam masa si scaunele. In acest fel, spatiul va fi folosit doar pentru prepararea mancarii. Locul de luat masa va fi in alta parte. Daca balconul da in bucatarie, ne putem extinde, transformandu-l intr-un spatiu de luat masa.
Daca bucataria are o usa spre balcon, aceasta poate fi elementul central si se recomanda sa fie din sticla de sus pana jos, pentru a da impresia de spatiu. Recomandat este si mobilierul care sa incorporeze electrocasnicele si care sa aiba multiple functii de utilizare.
Nu ne vom feri de culori tari, nu vom evita negrul, care da adancime, dar nici albul. Vom tine cont atunci cand alegem mobila pentru bucatarie de gresia sau parchetul din bucatarie, de cat de inalt este tavanul, dar si de locul in care se afla fereastra in raport cu usa, pentru a crea un spatiu estetic si neinghesuit.
Plantele de apartament, mereu o idee buna
Un rol important in personalizarea bucatariei il au faianta cu un joc inspirat de culori, corpuri de iluminat interesante, spoturi, vesela frumoasa si, nu in ultimul rand, plantele. Fiind un spatiu cu multa umiditate, e bine sa optam pentru plante de apartament rezistente la variatii de temperatura.
Pe langa faptul ca sunt un element decorativ foarte simpatic, florile de apartament contribuie si la purificarea aerului si la reglarea nivelului de umiditate din casa. In plus, unele dintre aceste plante se pot descurca bine si fara prea multa lumina sau apa, ceea ce inseamna ca nu va trebui sa ne facem prea multe griji in privinta lor.
Zamioculcas Zamiifolia, de exemplu, este o planta originara din Zanzibar, cunoscuta pentru frunzele cu suprafata lucioasa si un verde intens, dar si pentru faptul ca nu este deloc pretentioasa la factorii de mediu. Se dezvolta cum trebuie in conditii de lumina redusa ori moderata, la temperaturi medii (12-20 de grade Celsius, chiar si mai mult, dat fiind ca este o planta africana), fara sa aiba nevoie de o cantitate mare de apa.