Am vazut adesea cat de important este rolul luminii, in special al celei naturale, intr-o locuinta, cu efecte directe asupra starii noastre psihice. Felul in care lumina se propaga in interiorul casei este un aspect vital care ne regleaza, in primul rand, starea de spirit. Lumina aduce un plus de confort si caldura unei incaperi iar acest fapt se va reflecta imediat si in dispozitia noastra. Iluminarea locuintei este cu atat mai important in serile lungi de toamna sau de iarna cand ne simtim mohorati ca vremea de afara, iar o lampa sau veioza bine amplasata ne poate scoate din starea de amorteala. Am ales mai jos cateva sfaturi practice pentru un iluminat inteligent la care sa apelati pentru o stare de buna dispozitie constanta.
Un prim pas, spun designerii de interior, este evitarea reflexiilor in interiorul locuintei deoarece acestea deranjeaza si obosesc ochiul si distrag atentia de la principalele surse de lumina. In acest caz, evitati sa folositi mese acoperite cu sticla care propaga cel mai usor reflexiile sau aveti grija sa amplasati sursele de lumina, precum lampile sau veiozele, astfel incat acestea sa nu se reflecte in mobilierul din incapere.
Specialistii mai recomanda sa optati pentru becuri cu lumina alba calda sau lampe cu abajur in astfel de culori prietenoase pentru ca aceasta creeaza o atmosfera mai placuta, mai primitoare, decat becurile cu lumina alba rece care sunt deranjante pentru ochi. Ideal este ca astfel de becuri sa fie montate la principala sursa de iluminat dintr-o incapere, precum lustra. Gasiti aici o serie de astfel de becuri LED cu lumina alba calda care sa va tina moralul ridicat, dar si sfaturi despre folosirea diferitelor tipuri de becuri in locuinta voastra.
Cele mai bune locuri pentru a aseza sursele de lumina
Amplasati sursele de lumina in functie de nevoile voastre si de specificul camerei, explica specialistii pe acest site. Astfel, puneti lampi langa pat sau langa fotoliul in care cititi o carte sau ziarul. In bucatarie, un dulap suspendat cu spoturi deasupra blatului este de ajutor in activitatea specifica. De asemenea, instalati spoturi cu lumina reglabila sau chiar lumina controlata de senzori de miscare pe holuri care sa vegheze in cursul noptii. Sursele de lumina cu intensitate reglabila sunt ideale si pentru camerele unde aveti nevoie de lumina ambientala.
Pentru living, specialistii recomanda iluminarea mai multor colturi ale camerei, de preferat ca fluxul de lumina sa cada asupra unui obiect reprezentativ, precum un tablou, un fotoliu sau un scaun cu un design aparte etc. In sufragerie, este indicat ca lumina sa cada pe masa, iar in dormitor puteti alege lumina difuza, similara cu cea a unei lumanari, pentru o atmosfera romatica.
Indiferent de camera, este recomandat sa optimizati accesul luminii naturale, cea mai sanatoasa si ieftina sursa. O puteti avea din plin cu ajutorul ferestrelor largi, ale celor de mansarda sau, dupa modelul scandinav, optand pentru tencuiala alba sau mobilier de aceeasi culoare care potenteaza lumina naturala.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: