Intreaga amenajare a locuintelor de mici dimensiuni – de la culori, pana la decoratiunile alese – este, de fapt, o cautare a luminii. Un iluminat corect este esential in camerele de mici dimensiuni, ca si in cele lipsite adesea de lumina naturala, precum baile si holurile. In camerele principale, trebuie sa cautati sa aveti cat mai multa lumina naturala, dar si un sistem potrivit de iluminat in intervalele in care aceasta lipseste. Iata cum trebuie sa concepeti un sistem de iluminat pentru spatiile mici.
In alegerea celor mai bune solutii de iluminat pentru casa, trebuie sa va concentrati pe doua aspecte: corpurile de iluminat si tipul de lumina.
Lumina
In camerele mici, veti evita lumina rece si intensa, potrivita mai degraba pentru spatiile generoase, inalte si pentru arhitectura industriala si va veti orienta, in schimb, spre corpurile de iluminat cu lumina blanda, in nuante calde, in ton cu aerul ospitalier care inconjoară de obicei locuintele de mici dimensiuni.
Corpurile de iluminat
Ca si atunci cand mobilati o camer mica, veti alege corpurile de iluminat in functie in primul rand de dimensiuni. Corpurile de iluminat cele mai potrivite, care nu ocupa mult spatiu, sunt cele incastrate, cele montate pe perete, modelele cu montaj suspendat la inaltimi mici si medii, dar si lampile si lampadarele traditionale, cu lumina calda, care asigura lumina de veghe si lumina suplimentara.
Spoturile luminoase decorative, o solutie tot mai apreciata in ultimii ani, intalnita atat in spatiile comerciale, cat si in interiorul locuintelor, pot constitui o solutie pentru baie, hol sau bucatarie.
Intr-o casa sau un apartament decorat in stil vintage, puteti da dovada de creativitate inversand rolul lampii de exterior, din elemente metalice care imbina designul clasic cu cel modern, si instaland la interior o varianta asemanatoare, de perete. Alegeti pentru holul de la intrare sau pentru living o astfel de lampa de mici dimensiuni, echipata cu LED-uri.
Mai multe despre iluminatul holurilor, AICI.
Iata o serie de sugestii si pentru alegerea culorilor, mobilei si accesoriilor intr-un apartament mic.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: