Gazonul este o parte importantă a casei noastre, în special din punct de vedere estetic. Acesta, dacă e bine îngrijit, este mândria oricărui proprietar de casă. Există câteva procedee foarte importante pentru a avea grijă de gazon în timpul anului, nu doar în timpul iernii. Află mai multe despre importanța scarificării și aerisirii gazonului, pentru a te asigura că vei avea un gazon frumos și sănătos.
Importanța scarificării și aerisirii gazonului
Dacă ești mai nou în tot ce ține de îngrijirea gazonului, termenul de scarificare s-ar putea să fie puțin confuz. Prin scarificare se înțelege procesul prin care îndepărtezi firele uscate de iarbă și mușchiul care apare în zonele umbroase.
Acest proces se realizează cu ajutorul unei unelte numită scarificator și este de obicei, manuală, electrică sau pe benzină. Pentru zonele mai mici poți folosi un scarificator manual, iar pentru zonele mai mari, e indicat să folosești unul electric sau pe benzină.
Cu ajutorul acestui scarificator vei putea obține rezultatele dorite, iar gazonul tău va fi curățat de resturi vegetale și buruieni. Vei avea un gazon sănătos, iar firele noi de iarbă vor putea crește armonios.
După ce ai scarificat gazonul, nu uita să verifici gazonul pentru a nu se fi rătăcit vreun smoc de fire de iarbă uscata. De asemenea, lasă gazonul câteva săptămâni să se regenereze complet după procesul de scarificare.
Ce înseamnă aerarea gazonului?
Aerarea este procesul prin care perforezi gazonul pentru ca pământul să poată respira, iar apa să se dreneze mai usor. Cu timpul, pământul de sub gazon devine tot mai compact, acesta nemaiprimind aer, apă și substanțe nutritive în mod corespunzător. Datorită faptului că apa nu poate fi absorbită ușor, aceasta va rămâne la suprafața gazonului, dezvoltând mușchi, dar și alte posibile boli.
Acest proces se realizează de două ori pe an, primăvara și toamna, atunci când temperaturile nu ating maxime sau minime. Cele mai evidente semne cum că gazonul tău are nevoie de aerare sunt adunarea apei pe gazon după ploaie sau irigații, zone goale sau traficul intens pe perioada verii.
surse: hornbach.ro, gazonul.ro, grădinaviselor.ro
Dacă acest articol ți-a fost util, împarte-l și cu prietenii tăi!