Persoanele care s-au vindecat de coronavirus ar putea avea imunitate la COVID-19 ani buni si chiar decenii, potrivit unui studiu citat de cotidianul american The New York Times. Este una dintre cele mai optimiste concluzii de la declansarea pandemiei si vine in sprijinul inceperii unei campanii de vaccinare la nivel global.
La opt luni dupa infectare, cei mai multi dintre cei care s-au imbolnavit aveau suficienti anticorpi pentru a preveni reinfectarea, arata studiul realizat de cercetatorii de la La Jolla Institute of Immunology. Studiul nu a fost, deocamdata, analizat de alti specialisti in domeniu si nici nu a aparut in publicatii stiintifice de prestigiu, ci doar online, tin sa precizeze jurnalistii de la The New York Times.
Este insa cea mai importanta cercetare asupra memoriei imunitare realizata pana acum si le da sperante celor care s-au vindecat de coronavirus. „Cantitatea de memoria existenta ii va feri pe majoritatea de o imbolnavire care sa necesite spitalizare, de o forma severa a bolii, pentru multi ani de acum incolo”, spune virologul Shane Crotty, de la La Jolla Institute of Immunology, unul dintre coordonatorii studiului.
Reguli pentru cei care au anticorpi si vor sa doneze plasma
In conditiile in care imunitatea persista, cei care s-au infectat si apoi au invins boala pot dona plasma si salva vieti. Ministerul Sanatatii a stabilit, in august, noi conditii pentru donarea de sange total/plasma de la persoanele vindecate de COVID 19. Astfel, cerintele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 vor sunt:
- semnarea consimtamantului informat pentru intrarea in procedura de selectie in vederea donarii de plasma prin plasmafereza si/sau sange total si pentru transmiterea codificata a datelor privind donarea in baza de date nationala si europeana;
- prezentarea documentelor care sa ateste istoricul de infectie cu SARS-CoV-2, respectiv incetarea riscului de transmitere a bolii.
- incadrarea in toate criteriile standard pentru donarea de sange total sau plasma, conform legislatiei nationale;
- intervalul intre 2 donari de plasma succesive este de cel putin 14 zile.
Cititi si: Primul vaccin contra COVID-19 e aproape gata. Cand va primi unda verde
Cititi si: Dezinfectant cu alcool. Concentratia de 70%, mai buna decat cea de 91%