Varianta de incalzire cu sobe catalitice este laudata pentru eficienta sporita. Pe de alta parte, sunt o serie de conditii suplimentare care trebuie respectate pentru utilizarea optima a acestui tip de soba. Va prezentam avantajele si dezavantajele sistemului de incalzire cu sobe catalitice.
Cum functioneaza o soba catalitica?
Soba catalitica, fie ca este pe lemne sau pe gaz, arde mai eficient datorita catalizatorului – substanta care grabeste o reactie chimica. In limbaj comun, numim catalizator acea piesa din ceramica tratata cu substanta catalizatoare – platina, paladiu sau rhodiu. Acesti catalizatori provoaca arderea gazului care produce caldura cu un continut scazut de emisii nocive insa. In cazul sobei pe lemne cu catalizator, fumul este si el ars si produce caldura, astfel incat soba incalzeste mult mai eficient, cu flacara mult mai mica. In ambele cazuri, catalizatorul din ceramica se incinge si degaja si mai multa caldura.
Incalzire cu sobe catalitice. Avantaje
Astfel, marele avantaj al acestui sistem de incalzire consta in eficienta sporita, respectiv consumul redus de combustibil. Soba catalitica este ideala pentru incalzirea rapida a intregii case.
Totodata, o soba catalitica degaja caldura mai mult timp, astfel ca nu trebuie sa va ocupati la fel de des de alimentarea ei.
Un alt avantaj este asigurarea unui aer mai curat prin reducerea noxelor rezultate in mod normal prin ardere.
Incalzire cu sobe catalitice. Dezavantaje
Catalizatorii sunt piese scumpe de care trebuie sa aveti mai multa grija. La o soba pe lemne, daca nu folositi combustibilul adecvat si mai completati cu deseuri menajere sau lemn tratat, uzati catalizatorul in doi ani. Daca intra in contact cu anumite substante, precum cerneala din hartia de ziar, metalul catalizator isi va pierde pe loc eficacitatea. In mod normal, folosind numai combustibil adecvat si asigurandu-i mentenanta, catalizatorul trebuie inlocuit o data la 5 – 6 ani.
Catalizatorul se poate infunda usor si trebuie curatat. Va va lua mai mult timp sa „faceti focul”, pana va asigurati de functionarea corespunzatoare a catalizatorului.
Incalzirea catalitica cere si o aerisire corespunzatoare a spatiului. Reactiile chimice declansate de catalizator in contact cu combustibilul cer o cantitate sporita de oxigen. Astfel, trebuie sa asigurati aceasta cantitate pentru a preveni riscul de sufocare.
Desi reduc cantitatea de emisii rezultate prin ardere, catalizatoarele nu sunt tocmai „prietenoase” cu mediul, daca ne gandim ca fabricarea lor presupune extractia unor metale scumpe iar nevoia de a le inlocui destul de frecvent inseamna un aport sporit de deseuri.
Exista si un dezavantaj de ordin estetic. Intr-o o soba catalitica, flacarile sunt mult reduse, deci daca va doriti un foc frumos pentru atmosfera, puteti folosi temporar intr-o camera o soba fara catalizator, care nu este insa la fel de eficienta pentru asigurarea unei incalziri de durata a intregii case.
Surse: vermontcastings.com, unforgettablefirellc.com, reference.com, homeguides.sfgate.com
Sursa foto: acordofwood.net
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: