Conform specialistilor, lunile de primavara si cele de vara sunt cele mai indicate pentru instalarea sistemelor de incalzire si/sau apa calda. Astfel ca desi abia acum pasim timid catre temperaturi mai ridicate, va recomandam sa va documentati temeinic si sa alegeti sistemul potrivit pentru casa si familia voastra. Mai jos, trecem in revista cele mai comune variante, din care va sfatuim sa o alegeti pe cea pe care o considerati cea mai buna pentru voi.
Incalzire si apa calda pe toata durata anului: cum alegi centrala
In ceea ce priveste tipul de centrala, centrala pe gaz este optiunea recomandata de specialisti. Desigur ca alegerea tipului de centrala depinde in principal de zona in care locuiti, insa daca este posibila racordarea la sistemul local de distributie a gazelor, este recomandat sa optati pentru aceasta varianta. In ceea ce priveste datele tehnice, puterea produselor din aceasta categorie variaza intre 18 si 60 de kilowati, in functie de necesitatile de incalzire ale fiecarui consumator, asa ca in primul rand trebuie sa le determinati pe cele ale locuintei voastre.
Daca locuiti la munte sau intr-o alta zona care nu va permite sa instalati o centrala pe gaz, specialistii recomanda sa optati pentru centralele pe combustibil solid deoarece acestea sunt mai rentabile in aceasta situatie. Carbunele este unul dintre combustibilii care asigura un randament termic ridicat, dar lemnul si peletii sunt mai ieftini, cei din urma intrand totodata in randul combustibililor ecologici.
In final, daca nu puteti sau nu doriti sa optati pentru niciuna dintre variantele de mai sus, ramane sa alegeti o centrala electrica. Principalul avantaj al acesteia este ca poate fi montata in orice loc, indiferent de posibilitatea racordarii la reteaua de gaze sau de disponibilitatea combustibilului solid, ca in cazul exemplelor anterioare.
Incalzire si apa calda pe toata durata anului: cum alegi boilerul
La fel ca in cazul centralelor, si boilerele pot fi clasificate in functie de combustibilul pe care il folosesc pentru incalzirea apei.
Astfel, cea mai populara optiune este reprezentata de boilerul electric, care incalzeste apa cu ajutorul unei rezistente electrice care este alimentata de la o sursa de tensiune care poate fi de 220 – 230 volti sau mai mare. Astfel, este important de retinut ca un aspect esential de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti un boiler este consumul sau. Unul dintre avantajele principale ale acestui tip de boiler este faptul ca in cazul unei defectiuni, piesele pot fi inlocuite cu usurinta. De exemplu, desi rezistenta boiler este una dintre principalele componente ale sale, in cazul in care aceasta va prezenta anumite probleme, poate fi achizitionata separat si inlocuita in cativa pasi simpli.
Nu in ultimul rand, o alta varianta este boilerul pe gaz, ideal pentru locurile in care exista posibilitatea racordarii la reteaua de distributie a gazelor.
Sursa: pinterest.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: