Se stie ca de instalarea unui sistem de incalzire a locuintei este bine sa va ocupati din vara, asa ca sunteti pe ultima suta de metri. Documentati-va pentru alegerea unui sistem de incalzire care sa va asigure un anumit confort in privinta temperaturilor din camere, dar si apa calda disponibila instant. Iata care sunt cele mai obisnuite variante dintre care puteti alege.
Centrala termica
Un considerent primar in alegerea tipului de centrala cu care va veti incalzi locuinta este zona in care se afla aceasta din urma.
In zonele in care exista posibilitatea de racordare la sistemul local de distributie a gazelor, optiunea confortabila este centrala pe gaz. Aceasta este cea mai cunoscuta varianta de incalzire a interioarelor si a apei calde menajere. Puterea produselor din aceasta categorie variaza de la 18 la 60 de kilowati, in functie de necesitatile de incalzire ale fiecarui consumator, asa ca in primul rand trebuie sa le determinati pe cele ale locuintei dumneavoastra.
In zonele de munte, unde lemnul si combustibilii de ardere derivati sunt accesibili, centralele pe combustibil solid vor fi mai rentabile. Carbunele este unul dintre combustibilii care asigura un randament termic ridicat, dar lemnul si peletii sunt mai ieftini, cei din urma intrand totodata in randul combustibililor ecologici.
Iar daca nu puteti opta pentru niciuna dintre primele doua variante, va ramane cea a centralei electrice. Pe langa faptul ca poate fi montata oriunde, indiferent de posibilitatea racordarii la reteaua de gaze sau de disponibilitatea combustibilului solid, centrala electrica este si ecologica pentru ca nu emite noxe.
Boilerul
Boilerele se clasifica de asemenea in primul rand dupa combustibilul folosit pentru prepararea apei calde.
Boilerul electric incalzeste apa cu ajutorul unei rezistente electrice care este alimentata de la o sursa de tensiune care poate fi de 220 – 230 volti sau mai mare. Consumul este un aspect important pe care sa il luati in considerare la alegerea unui boiler electric.
Boilerul termoelectric este un sistem hibrid ce foloseste electricitatea drept combustibil, dar incalzirea este asigurata atat de o rezistenta, cat si de una – doua serpentine cu agent termic.
Boilerele pe lemne au un pret mai ridicat, dar investitia va fi rapid amortizata mai ales pentru cei care locuiesc la munte si beneficiaza de combustibil solid la preturi accesibile.
Boilerul pe gaz este o optiune acolo unde exista posibilitatea racordarii la reteaua de distributie a gazelor si are de regula o capacitate ridicata.
Boilerul tank in tank utilizeaza o tehnologie de ultima ora. Exista doua rezervoare, instalate unul in celalalt, ambele continand apa calda. Peretele exterior al rezervorului imersat si apa calda din celalalt rezervor actioneaza ca schimbator de caldura, echipamentul fiind ultra eficient.
Boilerul cu acumulare bivalent este de asemenea inovativ si asigura incalzirea pe mai multe cai. In afara rezistentei electrice, acesta are una sau mai multe serpentine conectate la sistemul de incalzire sau la panouri solare.
Sursa foto: euradio.fm
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: