Cazanul este echipamentul principal care impreuna cu numeroase accesorii obligatorii poate produce agent termic (apa incalzita) ce ajunge in caloriferele noastre si ne incalzeste casa. Cazanul impreuna cu accesoriile sale se va numi centrala termica. De regula centrala termica impreuna cu accesoriile ei se monteaza intr-un spatiu dedicat numit camera tehnica. Iata ce trebuie sa stiti despre aceasta aparatura.
Cazanul transforma prin ardere energia chimica a combustibililor in energie termica. In acest scop el este dotat cu unul sau mai multe arzatoare care intrețin in focaro flacara, caldura gazelor de ardere rezultate fiind preluata de apa care circula prin tevi, situate langa perețtii focarului sau in drumurile de gaze.
Cazanul poate functiona cu lemne, brichete din lemn, peleti, gaz, motorina sau gpl.
Pentru a functiona cu peleti, gaz , motorina sau gpl, cazanul trebuie sa fie dotat suplimentar cu un arzator potrivit unuia dintre combustibili. Iata de exemplu modele de arzatoare pe gaz.
Tipul cazanului folosit este adaptat marimii spațiului care trebuie incalzit. Pentru incalzirea unei locuinte individuale (casa, apartament) este suficient un cazan de putere relativ mica, constructia obisnuita fiind de tip centrala termica de perete.
Criteriile de alegere intre mai multe cazane cu gazeificare
- un criteriu foarte important este greutatea cazanului: un cazan mai greu are mai mult metal rezulta ca va avea o durata de viata mai mare si un randament mai mare.
- automatizarea cazanului si ce stie sa controleze automatizarea. Cea mai buna automatizare poate controla 2 pompe de circulatie functie de temperatura din cazan, poate controla functionarea ventilatorului(on-off) si turatia acestuia, poate sa tina cont de un termostat sau cronotermostat de ambianta care va controla temperatura din casa.
- marimea camerei de alimentare cu lemn
- existenta a cat mai multe sisteme de siguranta pe cazan
- traditia producatorului si seriozitatea firmei ce asigura garantia si postgarantia cazanului
Criteriile de alegere intre mai multe cazane clasice
- greutatea
- marimea camerei de alimentare cu lemn sau amestec lemn+ brichete din lemn
- materialul din care este facut: otel sau fonta.
- traditia producatorului si seriozitatea firmei ce asigura garantia si postgarantia cazanului
- existenta cel putin a unui element de siguranta: serpentina de racire a cazanului in caz de supraincalzire
Sursa: energiaregenerabila.pagix.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: