Odata cu venirea iernii, suntem din ce in ce mai preocupati de incalzirea locuintelor noastre si cautam solutii cat mai rentabile, dar si ecologice. Astfel, incalzirea cu centrala pe peleti este o optiune din ce in ce mai intalnita.
Incalzirea cu centrala pe peleti. Ce sunt peletii
Inainte sa discutam despre avantajele, dezavantajele, dar si costurile incalzirii cu centrala pe peleti, haideti sa vedem ce sunt acesti peleti. Sunt produsi in general din rumegus si deseuri lemnoase, tocate si deshidratate. Au o putere mai mare decat a lemnului obisnuit, iar cenusa rezultata este un excelent ingrasamant natural.
Incalzirea cu centrala pe peleti. Avantaje
Avantajele principale sunt, fara doar si poate, ca incalzirea cu centrala pe peleti este varianta ecologica si mai ieftina a incalzirii cu centrala pe gaz. Pe langa aceasta, peletii ard cu foarte putine emisii de fum si noxe, iar asa cum am spus si mai sus, cenusa rezultata din ardere este un ingrasamant natural foarte bun. Incalzirea cu centrala pe peleti reprezinta o solutie foarte buna pentru zonele unde nu sunt gaze, iar peletii pot sa inlocuiasca fara nicio problema lemnele, acestia putand fi folositi de asemenea si in centrala de bloc, de cartier sau pentru instalatii industriale.
Incalzirea cu centrala pe peleti. Dezavantaje
Desi odata pusa in functiune, centrala pe peleti este mult mai avantajoasa din punct de vedere financiar, la inceput, investitia este mai mare si poate depasi de pana la 2 sau 3 ori costul unei centrale pe gaz sau lemne. Pe langa centrala pe peleti, trebuie achizitionate si echipamentele aferente, precum motor, pompe, snec, supape de siguranta s.a.m.d). La toate acestea se mai adauga si faptul ca atunci cand instalezi o centrala pe peleti, trebuie sa montezi neaparat si un cos de fum. Sigur ca toate acestea necesita un spatiu destul de mare, atat pentru montarea propriu zisa a centralei si a echipamentelor, cat si pentru depozitarea peletilor.
Incalzirea cu centrala pe peleti. Costuri
O tona de peleti costa aproximativ 800 lei, iar o centrala pe baza de peleti consuma incepand cu 3 tone pe an, in functie de suprafata care necesita sa fie incalzita.
Daca te intereseaza mai mult acest subiect si inca nu te-ai hotarat in ceea ce priveste tipul de centrala pe care sa il alegi, descopera aici un articol despre centrala electrica vs. centrala pe gaz.
Foto: aseta.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: