Fie ca vrem sa inlocuim sistemul de incalzire, fie sa ii adaugam un element estetic si util, iata ce trebuie sa stim despre incalzirea cu soba, ce reuneste traditie si spirit practic.
Incalzirea cu soba. Cum alegem?
Prima sarcina a unei sobe eficiente este sa obtina arderea completa a lemnului, transformand aproape 100% lemnul in caldura şi sa nu permita fumului, care este un combustibil nears, sa scape. Este nevoie de aer indeajuns care sa patrunda in focarul bine izolat, pentru a crea un foc aprig, care arde curat.
A doua sarcina a unei sobe eficiente este sa cedeze aproape 100% caldura in camera. Pentru aceasta este nevoie ca soba sa poata retine cat mai multa caldura rezultata din ardere. Cu cat este mai mare masa termica, cu atat mai multa caldura este stocata, in loc sa fie pierduta pe coș. Si cel mai important este ca soba sa poata retine caldura pentru multe ore, și sa o redea in camera lent, timp indelungat, timp de 24 ore dupa stingerea focului
A treia sarcina a unei sobe eficiente este sa fie frumoasa. Frumosul face parte din viața noastra mai mult decat vrem sa credem. Astfel, daca pe timp de iarna, soba este considerata inima casei, in restul timpului ea ramane un obiect frumos. O soba tip semineu poate fi o idee excelenta in acest sens.
Incalzirea cu soba. Plusuri
Sobele au toate functia de incalzire, desi pot avea si multe alte functii in plus, cum ar fi un cuptor. Cuptorul este practic a doua camera de ardere, situata deasupra focarului, unde se face arderea secundara, adica unde gazele eliberate din focar sunt reaprinse si arse complet inainte de a parcurge restul traseului prin soba. Din a doua ardere se obtine o temperatura mai mare decat in prima ardere, astfel ca este o idee buna sa avem in acel loc un cuptor pentru paine, cozonaci, placinte, fripturi sau orice fel de bunatati dorim sa pregatim.
Daca doriti o soba de incalzit, montarea unui cuptor este o alegere inteleapta, chiar daca marește pretul sobei cu 150-250 euro, caci a doua camera de ardere oricum se construieste in soba, deci ar fi pacat sa pierdeti acea caldura acumulata, unde puteti coace mancaruri delicioase, care nu se compara cu gatitul pe gaz, electric sau microunde.
Puteti impusca doi iepuri deodata si apeland la o centrala termica in soba de teracota. Aceasta va incalzi atat incaperea in care este amplasata (de regula bucataria), cat si alte 6-7 incaperi prin legarea la instalatia de incalzire centrala. Aceeasi sursa poate asigura si prepararea apei calde menajere cu ajutorul unui boiler. In incaperea unde va fi amplasata nu va fi necesara montarea unui radiator, intrucat soba degaja caldura suficienta.
Pretul estimativ al unei astfel de sobe gata pregatita sa trimita caldura in casa (fara restul instalatiei) este de circa 1.000 de euro.
Va indemnam sa ramaneti pe casepractice.ro pentru a citi si alte articole utile despre casa si gradina. In zilele viitoare, vom publica un articol despre pompe de drenaj.
Surse: sobe-eficiente.ro, stiri.magazinuldecase.ro
Sursa foto: sobe-eficiente.ro/ Pinterest