Temperaturile inregistrate in unele zone in ultima vreme fac necesara punerea in functiune a centralei termice. Ne asteapta un alt sir de luni cu facturi mari pentru incalzire. Pentru a le reduce si a pastra in acelasi timp un anumit grad de confort, putem folosi un termostat pe langa centrala. Iata ce presupune incalzirea cu termostat.
Termostatul este un regulator de temperatura ce comanda pornirea/oprirea sistemului de incalzire. Temperatura aerului din incapere este sesizata de termostat si cand aceasta atinge valoarea setata stabilita, instalatia de incalzire se opreste, iar cand scade sub valoarea reglata, instalatia reporneste.
Incalzirea cu termostat. Economie
Astfel, centrala nu va functiona si dupa ce camerele au fost deja suficient incalzite. Trebuie sa stiti ca fiecare grad cu care incalzim suplimentar casa duce la un consum suplimentar de combustibil de 6 – 7%. Deci, daca vom avea in casa 23 de grade Celsius in loc de 21 de grade Celsius factura va creste cu aproximativ 15%.
Pe langa consumul mult redus de gaz, prin folosirea termostatului se realizeaza un numar mai mic de porniri ale centralei si se asigura astfel o durata de viata mai mare a acesteia.
Incalzirea cu termostat. Cum functioneaza?
Se recomanda sa reglati acest aparat la doua niveluri de temperatura: 20-21 de grade in timpul zilei cand sunteti acasa si 18-19 grade pe timp de noapte.
In functie de complexitatea aparatului pe care il aveti, se pot seta si temperaturile optime pentru fiecare perioada a zilei. Astfe, pentru perioada cind nu e nimeni acasa se poate seta cronotermostatul pe o temperatura mica astfel incit centrala poate sa nici nu porneasca o perioada de 4-8 ore, apoi o alta temperatura pentru intervalul de relaxare la tv sau de facut lectii, pentru baie sau somn. Mai toate termostatele pot fi setate pentru fiecare zi a saptamanii, astfel ca nu va fi racoare in casa duminica dimineata si nici nu va functiona centrala degeaba luni dimineata.
Termostatul se va monta intr-o incapere-etalon (camera-pilot). Altfel spus, cand se atinge valoarea reglata a temperaturii in incaperea etalon se presupune ca s-a atins temperature dorita si in celelalte incaperi. Termostatul este indicat a se instala la 1,5 m inaltime pe peretele camerei, astfel incat sa fie amplasat in zona de circulatie naturala a aerului, pe peretele opus caloriferului, fara a fi influentat de curent sau surse de caldura.
Surse: panouri-radiante-infrarosii.ro, timstal.ro, click.ro
Sursa foto: warmupromania.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: