Sistemele de incalzire in pardoseala vin tocmai din antichitate si, in ciuda vechimii si eficientei sale testate, au fost abia recent redescoperite si implementate pe scara larga, la inceput in tarile scandinave.
Ele devin pe zi ce trece o optiune la care apeleaza tot mai des proprietarii de locuinte, in special de case noi, unde implementarea sistemului se face mai lesne din faza de constructie. Despre incalzirea electrica in pardoseala – avantaje si dezavantaje – vorbim in cele ce urmeaza.
Sistemele pot fi de doua feluri – incalzire in pardoseala cu agent termic (precum un mare calorifer ascuns sub podea) si electrice (sistemele pot fi conectate chiar și la o rețea de panouri fotovoltaice, pentru costuri mai reduse). In ambele cazuri, acest tip de incalzire ofera mai intai de toate un avantaj de natura estetica, proprietarii nefiind nevoiti sa mai apeleze la clasicele calorifere.
In al doilea rand, vorbim de avantajul caldurii la nivelul solului, pardoseala devenind elementul radiant si astfel caldura propagandu-se pe o suprafata mult mai mare. Camera se incalzeste mult mai repede si uniform, in comparatie cu sistemele clasice bazate pe radiatoare. In acest context, sistemul este ideal pentru familiile cu copii mici.
In cazul sistemelor pe baza de agent termic, incalzirea prin pardoseala poate fi deservita si de boilere cu randament ridicat de condensare, de pompe de caldura si partial chiar de sisteme solare de incalzire a apei, ceea ce implica economii substantiale.
La cele electrice este recomandat sa se monteze sub dusumea o placa de aluminiu, metal a carui conductibilitate ajuta la propagarea uniforma a caldurii in incapere. Costurile sunt, de asemenea, net inferioare unui sistem clasic de incalzire pe baza de centrala pe gaze.
La capitolul dezavantaje, in cazul sistemelor electrice, punctam puterea electrica mare pe care o foloseste, de circa 8-9 kW pentru un apartament de 70 de metri patrati. Din acest motiv, sistemele sunt greu de instalat in apartamentele din blocurile vechi unde puterea este de 4-5 kW.
De asemenea, incalzirea electrica prin pardoseala ingreuneaza orice intentie de redecorare a unei camere intrucat nu este recomandata amplasarea de mobilier greu peste reteaua de sub podea, in caz contrar sistemul pierzandu-si din eficienta. De aceea este indicat sa cunoasteti amplasarea mobilierului inca din faza de proiectare.
Din acelasi motiv, nu puteti amplasa covoare sau carpete in sectorul unde este ingropata reteaua. In ultimul rand, mai spun specialistii, incalzirea electrica in pardoseala ridica mult mai usor praful in atmosfera, ceea ce creste riscul dezvoltarii unor alergii, un proces fizic caruia scandinavii i-au raspuns insa prin amplasarea acestor sisteme in camerele cu umiditate sporita, precum baile sau bucatariile.
Surse: Spatiulconstruit.ro, Capital.ro, Which.co.uk