Vaccinul contra COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca si Universitatea Oxford poate fi administrat si persoanelor de peste 65 de ani, potrivit expertilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Informatia apare dupa o perioada in care eficienta serului in radurile persoanelor varstnice a fost pusa la indoiala.
„Persoanele de peste 65 de ani ar trebui sa primeasca vaccinul”, a declarat presedintele grupului de experti ai OMS, Alejandro Cravioto, intr-o conferinta de presa. Aceste recomandari intervin in conditiile in care vaccinul cu vector viral, dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca si Universitatea Oxford, s-a confruntat cu o serie de probleme in ultimele saptamani, eficacitatea sa fiind pusa la indoiala pentru persoanele in varsta de peste 65 de ani sau in tarile in care sunt prezente variante ale coronavirusului.
Vaccinul AstraZeneca/Oxford, pe care Marea Britanie l-a administrat masiv populatiei incepand cu luna decembrie, a fost deja aprobat de mai multe tari si de Uniunea Europeana. Insa, unele guverne au preferat sa recomande folosirea sa doar pentru persoanele sub 65 de ani, sau chiar sub 55 de ani, in lipsa unor date suficiente privind eficacitatea sa pentru persoanele mai in varsta.
Precizari importante de la OMS
Pe baza unui studiu, Africa de Sud a evocat duminica posibilitatea unei eficiente „limitate” a acestui vaccin impotriva variantei sud-africane, considerata mai contagioasa si responsabila pentru al doilea val de coronavirus in aceasta tara.
In recomandarile sale, grupul de experti OMS arata ca „acest studiu a fost conceput pentru a evalua eficacitatea (vaccinului) impotriva tuturor formelor de gravitate ale bolii, insa dimensiunea redusa a esantionului nu a permis evaluarea specifica a eficacitatii vaccinului impotriva formelor grave de COVID-19”. „Tinand cont de aceasta, OMS recomanda in prezent utilizarea vaccinului AZD1222 (…) chiar daca intr-o tara sunt prezente variante (ale coronavirusului)”, afirma grupul de experti.
Cu o eficienta medie evaluata in prezent la 70%, vaccinul AstraZeneca/Oxford se situeaza sub performantele atribuite Pfizer/BioNTech sau Moderna, cu o eficacitate de peste 90%. Insa acest vaccin foloseste o tehnologie mai traditionala, ceea ce-l face mai putin costisitor, mai usor de stocat si deci mai adaptat campaniilor de vaccinare in masa.