E vara si cu totii vrem sa ne racorim cu o inghetata, insa fara a ne alege cu kilograme in plus sau cu probleme de santate. Asa ca ar trebui sa invatam sa o preparam acasa, doar cu ingrediente naturale, fara prafuri sau mixuri speciale. Iata trei retete simple!
Prima reteta este cea de inghetata de vanilie, cu frisca naturala, care poate fi transformata usor in inghetata de fructe. Ca ingrediente, este nevoie de 250 ml frisca naturala, 250 ml lapte, 4 galbenusuri, 100-150 g zahar tos (dupa gust) si o jumatate de pastaie de vanilie.
Se incepe cu baza din oua. Zaharul are si el un rol in formarea cremozitatii cremei asa ca tineti cont de acest aspect si daca puneti doar 100 g in loc de 150 sau chiar 200 g sa va asteptati ca inghetata sa creeze cristale de gheata. Pastaia de vanilie se taie in 2 pe lung si se scot semintele. Laptele se pune intr-un vas si se adauga vanilia (semintele si pastaia taiata) si se fierbe. Intre timp, galbenusurile se bat cu zaharul pana formeaza o spuma si apoi la rotatia cea mai mica a mixerului se adauga treptat laptele fiert.
Crema astfel obtinuta se pune la fiert pe aburi pana se ingroasa un pic. Se aseaza castronul peste o oala in care fierbe putina apa si se amesteca cu un tel. Trebuie sa ajunga la 70-72 C (temperatura la care se gatesc galbenusurile si se distruge salmonella). Nu o lasati mai mult pentru ca ouale se vor coagula! Dupa racire se muta in frigider.
Dupa ce se scoate din frigider se mai bate odata cu mixerul. Separat se bate si frisca naturala (bine racita la frigider si ea). In bolul in care se afla crema de oua se adauga treptat frisca cu ajutorul unui tel sau al unei spatule. Se omogenizeaza ouale cu frisca si se obtine compozitia de inghetata care poate fi pusa la congelat. Se pune compozitia intr-o cutie de plastic cu capac si se baga la congelator. Se amesteca tot la 30 de minute pana ingheata de tot. Daca nu se amesteca se vor forma cristale de gheata.
Inghetata de piersici, aromata si delicioasa
Pentru acest tip de inghetata avem nevoie de 400 ml smantana pentru frisca cu cel putin 30% grasime, 240 ml lapte integral, 4 galbenusuri la temperatura camerei, 10 g extract de vanilie, sare, 6 piersici coapte, decojite si taiate cubulete si 100 g zahar.
Paseaza piersicile intr-un blender pana devin un piure. Se pun la frigider. Separat, la foc mediu, intr-o oala, se combina smantana pentru frisca, laptele, praful de sare, extractul de vanilie si zaharul. Se incalzesc, ai grija sa nu dea in clocot. Intr-un bol se mixeaza galbenusurile pana cand devin cremoase.
Cu un polonic mai mic, adauga treptat peste galbenusuri cate putin din compozitia calda cu smantana si lapte pana cand termini compozitia. Se urca din nou totul pe foc mic si se amesteca continuu timp de 5 minute. Se lasa la racit. Dupa ce s-a racorit se adauga piureul de piersici si se depoziteaza intr-o cuva pentru a sta bine in congelator timp de 12 ore.
Inghetata cu biscuiti Oreo
Ca ingrediente, sunt necesare urmatoarele: 18 biscuiti Oreo taiati in bucati mici, 400 g lapte condensat si 480 ml smantana pentru frisca rece, cu cel putin 30% grasime. Smantana se mixeaza pana devine cremoasa. Adauga treptat laptele condensat si amesteca la viteza mica pana se incorporeaza. Se adauga si bucatile de biscuiti Oreo. Compozitia se transfera intr-o cuva. Se poate orna cu cativa biscuiti Oreo intregi deasupra si se introduce la congelator pentru 12 ore.
Surse: gustos.ro, savoriurbane.com