Ingrasamintele din magazin contin adesea substante chimice care pot dauna plantelor si care sunt in orice caz polaunte. In plus, ingrasamintele din comert pot fi destul de scumpe. Dar sunt mai multe lucruri in casa dumneavoastra, chiar in cosul de gunoi, care fertilizeaza de minune pamantul din ghivece sau gradina. Iata o lista de 9 ingrasaminte fara cheltuiala din gospodarie.
1. Apa din acvariu
Nu aruncati apa din acvariu cand o schimbati, pentru ca puteti uda cu ea plantele. Resturile pestilor constituie un bun ingrasamant. Numai sa nu folositi apa sarata.
2. Ingrasaminte fara cheltuiala din gospodarie. Par
Parul este bogat in azot si il puteti obtine foarte usor, adunandu-l din peria cu care va pieptanati sau cea cu care va periati cainele sau pisica. De asemenea, puteti cere par de la frizeria sau coaforul din apropierea casei.
3. Zat de cafea
Zatul este foarte bun in special pentru plantele care prefera solul acid, precum afinele, azaleele, trandafirii, cameliile, arborii de avocado si multi pomi fructiferi. Lasati-l mai intai sa se usuce si apoi imprastiati-l in strat subtire in jurul plantei. Este important sa il uscati mai intai, ca sa nu faca mucegai.
4. Ingrasaminte fara cheltuiala din gospodarie. Coji de banana
Sunt un excelent ingrasamant pentru multe plante, datorita continutului ridicat de potasiu, dar mai ales pentru trandafiri. Este bine chiar cand plantati un trandafir sa puneti si o coaja de banana la radacina. Puteti ingropa apoi coji de banana in pamant, cat mai aproape de suprafata, si tufa va creste foarte frumos.
5. Apa de la gatit
Apa in care gatiti este plina de diversi nutrienti. Asa ca nu aruncati apa in care fierbeti cartofi si alte legume, oua sau chiar paste, ci udati cu ea dupa ce se raceste.
6. Ingrasaminte fara cheltuiala din gospodarie. Coji de oua
Calciul este un nutrient esential pentru crestere. Pe masura ce plantele cresc, ele extrag mult calciu din sol si este bine sa il inlocuiti, „recicland” in acelasi timp cojile de oua. Pisati-le, faceti-le pudra intr-o rasnita si imprastiati-le pe pamant.
7. Cenusa
Contine potasiu si carbonat de calciu si poate fi aplicata usor, la suprafata solului. Cea mai buna este cea provenita din arderea lemnelor. Cea de la carbuni sau foc la care s-a folosit gaz nu se poate folosi pentru fertilizarea plantelor. Nu folositi insa cenusa acolo unde vreti sa mentineti un sol mai acid pentru diverse plante, pentru ca aceasta alcalinizeaza.
8. Ingrasaminte fara cheltuiala din gospodarie. Gelatina
O buna sursa de azot, gelatina este excelenta mai ales pentru plantele de interior. Dizolvati un pachet intr-o cana de apa fierbinte si adaugati apoi 3 cani de apa rece. Turnati pe pamant, in jurul plantelor, o data pe luna.
9. Glutenul furajer de porumb
Un subprodus rezultat din macinarea porumbului, glutenul furajer de porumb poate servi si ca ingrasamant, si ca erbicid natural, insa trebuie presarat si usor amestecat cu stratul de la suprafata al solului inainte ca semintele sa germineze.
Surse: thegrownetwork.com
Surse foto: brit.co, johnpaul.com, buzznigeria.com, petful.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: