V-ati luat un catelus si sunteti foarte incantat de acest nou membru al familiei, de care nu v-ati mai dezlipi. In acelasi timp, aceasta perioada initiala este deosebit de importanta pentru a ii asigura o crestere armonioasa alaturi de dumneavoastra. Iata ce aveti de facut pentru ingrijirea optima a catelusului.
Schema de vaccinare si deparazitarile
Juniorii au un sistem imunitar slab, de aceea este important ca vaccinarea sa se efectueze la intervale de timp regulate si sa inceapa de la o varsta adecvata.
Vaccinarea se va face in principiu o data la 14 zile, incepand cu varsta de 6 saptamani, fiind obligatoriu precedata de o deparazitare.
Deparazitarea interna se face la fiecare 14 zile fata de vaccinare in spatamanile 6 – 14 de viata si ulterior la 3 – 4 luni.
Deparazitarea externa se face la pui numai in caz de urgenta si cu produse speciale.
Parazitii, fie interni sau externi, pot afecta tot organismul prin localizarea lor (stomac, urechi, piele, intestine, plamani, ficat, inima) si prin efectele pe care le au asupra intregului sistem.
Reguli de intretinere a puiului in perioada de vaccinare (primele 14 saptamani)
In primele 14 saptamani de viata puiul nu trebuie scos deloc afara (exceptand situatiile speciale precum vizita la medicul veterinar) si nu se spala. Nu il duceti la veterinar transportandu-l in conditii extreme de temperatura si umiditate.
Puiul de pana la 14 saptamani nu se tine in curte sau alta zona supusa interperiilor (ex. balcon), si nici intr-un spatiu comun cu alt animal (exceptand ceilalti membri ai cuibului), chiar daca acesta este deparazitat si vaccinat corespunzator, sau intr-un mediu in care a decedat un animal.
Alimentatia
Meniul cainilor difera in functie de varsta, rasa si chiar individ. In cazul raselor sau indivizilor predispusi la afectiuni dermice, ale ficatului sau care manifesta o sensibilitate a sistemului digestiv, pentru stabilirea unui regim alimentar optim, este necesara contactarea medicului veterinar.
Trecerea de la regimul alimentar bazat exclusiv pe lapte matern la un regim nutritiv complex incepe treptat cu varsta de 4-6 saptamani.
Pentru puii pana in 16 saptamani hrana uscata se administreaza numai ca supliment la mesele obisnuite sau amestecata cu hrana umeda.
Pana la varsta de 4 luni este de preferat ca necesarul de apa sa fie asigurat in timpul meselor (nu lasati puiului apa la discretie tot timpul zilei), folositi apa plata sau apa fiarta si racita la temperatura camerei. Din momentul trecerii exclusiv pe hrana uscata, cainele trebuie sa aiba apa la dispozitie.
Indiferent de calitatea si cantitatea hranei administrate suplimentarea cu vitamine si minerale este obligatorie.
Intre 6 si 8 saptamani este recomandabil un regim nutritiv, care cuprinde 6 mese pe zi, cat mai bogate in minerale si vitamine. Din cea de-a doua luna de viata puteti elimina trepta cate o masa pana la varsta de 6 luni cand este preferabil sa ajungeti pana la 2-3 mese zilnic. Dupa primul an, puteti hrani cainele o data sa pe zi, asigurand insa necesarul caloric si mineral optim unei bune dezvoltari.
Sursa: animapro.org
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: