In bucataria romaneasca, vinetele ocupa un loc aparte, fiind folosite la mai multe preparate savuroase, de la salata, la musaca, vara si toamna. Pentru a avea cat mai multe vinete mari si frumoase in gradina, trebuie sa tineti cont de cerintele acestei plante, destul de pretentioase la caldura, apa si lumina. Iata ce trebuie sa stiti despre ingrijirea culturii de vinete pentru a avea recolta sperata.
Plantare
Rasadurile de vinete se planteaza la o distanta de 30 – 60 cm pe rand si de 60 – 80 cm intre randuri. Adancimea de plantare este de 10 cm. Vanata nu suporta autoumbrirea, asa ca, functie de talia soiului din cultura alegeti distante de plantare mai mari intre plante pe rand.
Locul de plantare trebuie ales astfel incat vinetele sa aiba lumina minim 12 – 13 ore/zi. In lipsa luminii suficiente, planta stagneaza din crestere si nu produce fructe.
Rezultate bune in cultura de vinete se obtin pe soluri fertile, cu 5% humus, bine structurate si drenate, cu un pH de 6,5 – 7.
Vinetele cresc bine la caldura, putand tolera temperaturi de pana la 40 de grade.
Ingrijirea culturii de vinete. Udare
Dupa cum am mentionat, vinetele cer o umiditate ridicata. In prima luna, udati rasadurile cu o cantitate mica de apa si lasati cel putin 5 zile intre udari. Cand vine caldura, puteti uda vinetele mai des, in functie de temperaturile de afara.
Afanare
Pentru o recolta bogata, este necesar sa sapati pamantul din jurul vinetelor saptamanal. Probabil ca acest lucru este cea mai mare pretentie a vinetelor, exceptad udarile regulate.
Ingrijirea culturii de vinete. Fertilizare
Pe toata perioada de vegetatie, se aplica 2 – 3 fertilizari faziale cu ingrasaminte foliare (se gasesc in fitofarmacii ). Prima fertilizare se face la 15 – 20 zile de la plantare, iar a doua fertilizare se face la 10 – 15 zile dupa prima. Cantitatile si concentratiile le respectati in functie de indicatiile fertilizantului ales.
Boli si daunatori
Vinetele sunt atacate de mai multi daunatori, printre care gandacul de Colorado si paianjenul rosu, iar cea mai frecventa boala la aceasta cultura este patarea frunzelor. Puteti aplica tratamente fitosanitare preventiv sau curativ.
Ingrijirea culturii de vinete. Alte lucrari
- Legarea – in momentul in care planta da in rod si tulpina se ingreuneaza, este bine sa o legati de un arac.
- Copilitul ( indepartarea lastarilor ce se formeaza la subsuoara frunzelor) – se practica rar, de obicei in zonele mai racoroase si se indeparteaza lastarii fara rod.
- Carnitul ( indepartarea varfului de crestere ) – la culturile timpurii se face in cursul vegetatiei cu scopul de a limita numarul de fructe, iar la restul culturilor se aplica toamna cu 15 – 20 zile inaintea primei brume. Se executa cu foarfeca sau briceagul.
Vedeti si ce soiuri de vinete romanesti puteti planta in gradina.
Surse: cartiagricole.ro, e-gradinarit.ro, acasa.ro, agropost.ro
Surse foto: bucatarul.tv, covera.ro, gradinarul2012.blogspot.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: