Gazonul este una dintre cele mai importante suprafete ale gradinii si ingrijirea lui este esentiala pentru aspectul general al acesteia din urma. Dupa lunile grele cu zapada si inghet, sunt necesare cateva lucrari pentru revigorarea gazonului, pentru a va bucura de acest spatiu verde bine intretinut in lunile calduroase ce vor urma. Iata care sunt operatiunile de ingrijirea gazonului dupa iarna.
In locul gazonului frumos pe care il stiati de anul trecut, aveti acum o suprafata cu iarba incalcita si muschi, pe un sol compact. Astfel, este nevoie de tunderea si aerisirea gazonului pentru ca acesta sa isi recapete culoarea sanatoasa si aspectul ingrijit.
Ingrijirea gazonului dupa iarna. Aerisire
Aerisirea se face inainte de pornirea la crestere a gazonului si consta in trecerea prin gazon a unui utilaj prevazut cu lame care face o taiere in benzi a terenului si care scoate firele uscate de iarba si muschiul din gazon. Aceasta operatiune se poate face si cu o grebla cu colti metalici mai lungi si ascutiti.
Muschiul din gazon se poate distruge si cu substante chimice.
Ingrijirea gazonului dupa iarna. Tundere
Tunsul gazonului este bine sa se faca la interval de maxim 10 zile primavara si la inceputul verii. Daca este un gazon care se uda des atunci este bine sa se tunda la 7 zile. Inaltimea de tuns trebuie reglata in functie de caldura, respectiv de sezon. Daca primavara tunderea se face la aproximativ 5 cm, vara inaltimea trebuie sa fie cu 1,5 cm mai mare.
Ingrijirea gazonului dupa iarna. Alte lucrari
Aplicarea ingrasamintelor chimice pentru gazon sa face de 3 ori /sezon de vegetatie, preferabil cand ploua. Ierbicidarea selectiva se face de 2 ori /sezon de vegetatie sau cand este nevoie. Pentru aceasta, ar trebui sa asteptati temperaturi de 15 grade cu sanse slabe de ploaie.
Surse: gardena.com, spatii-verzi-ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: