Septembrie si octombrie sunt lunile ideale pentru o primenire a gazonului in asteptarea sezonului rece. Specialistii spun ca, dupa o vara fierbinte, este bine sa asteptati macar prima ploaie consistenta de toamna pentru ca gazonul sa se invioreze din nou si, astfel, sa aveti o imagine de ansamblu mult mai clara a peisajului inainte sa treceti la eventuale masuri. Iata mai jos cateva sfaturi despre ingrijirea gazonului toamna.
Primul pas este greblarea intregii suprafete pentru a inlatura iarba moarta si uscata si alte gunoaie care s-au strans pe pajiste peste vara. Un strat gros de frunze uscate, de exemplu, sufoca iarba si este un adapost ideal pentru diferiti daunatori peste iarna. Prima tinta pe care trebuie s-o aveti in vedere apoi sunt muschii de pamant care isi gasesc usor culcus in stratul de iarba udat la timp, mai ales la umba copacilor, arbustilor si a tufelor pe care le aveti in jurul casei. Cel mai simplu este sa imprastiati ingrasamant de gazon care elimina si muschii in acelasi timp. Efectele ar trebui sa se vada in circa doua saptamani. Greblati apoi din nou pentru a inlatura muschii morti.
Folositi apoi un scarificator pentru a rarefia si aera gazonul astfel incat iarba sa se dezvolte mai repede, cu acces mai facil la oxigen si apa. Daca nu aveti la indemana scule profesionale, atunci luati o furca si infingeti-o in pamant din zece in zece centimetri, creand mici canale pe unde oxigenul si apa patrund mai usor. Imprastiati apoi un amestec de sol format din turba, nisip si pamant de telina pe suprafata gazonului care imbunateste aerarea si oxigenarea solului.
Daca nu ati folosit deja ingrasamant si ati ales sa inlaturati manual muschii de gazon, atunci trebuie neaparat sa fertilizati stratul de iarba. Aceasta este o lucrare obligatorie pentru a corecta regimul trofic al solului, care in multe situatii este neuniform, necorespunzator din punct de vedere al aprovizionarii cu elemente fertilizante. De exemplu, tTunderea ierbii elimina substanţele nutritive din aceasta, nutrienti care trebuie inlocuiti pentru a asigura un maxim de crestere.
Expertii recomanda aplicarea ingrasamintelor cu azot, fosfor si potasiu (NPK), in functie de speciile ce alcatuiesc amestecul si fertilitatea solului pe care se instalează gazonul. Fertilizarea gazonului se realizeaza o data la doua luni, cand gazonul este uscat, folosind o pompa de stropit pentru uniformitate. Azotul este esential in cresterea si dezvoltarea gazonului, fosforul stimuleaza cresterea radacinii, in timp ce potasiul mareste rezistenta la boli si factori climatici.
Surse: Telegraph.co.uk, Bbc.co.uk, Gazonul.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: