Ca sa va bucurati de o peluza verde, sanatoasa si ordonata pe toata perioada verii, aveti de facut o serie de lucrari pentru intretinerea corespunzatoare a acesteia. Gazonul are nevoie sa fie tuns, bine udat, dar si fertilizat in urmatoarea perioada. Iata cum trebuie sa va ocupati de fiecare lucrare.
Tunderea
Primavara si toamna, gazonul trebuie tuns saptamanal, astfel incat sa nu creasca mai mult de 10 cm. Vara, cand ritmul cresterii scade, este bine sa mentineti gazonul la o inaltime de 5 – 6 cm pentru a retine cat mai bine umezeala la radacina evitand astfel pe cat posibil deshidratarea lui.
Alegeti dintre modelele de masini de tuns iarba pe cel potrivit pentru suprafata dumneavoastra de gazon.
Udarea
Pe perioada verii se impune irigarea automata a gazonului, iar cea mai buna solutie este cea subterana cu aspersoare tip pop-up. Programati udarea in jurul orei de 3 dimineata, daca aveti programator, sau daca nu, efectuati-o seara tarziu, intre orele 22.00 – 23.00. Astfel se evita un soc termic si apa are timp sa ajunga la radacinile plantelor.
Daca aveti montata o instalatie automata e bine sa ii atasati si un senzor de umiditate pentru a evita supra irigarea in cazul ploilor de vara.
In orice caz, este mai bine sa irigati mai rar, o data pe sapatamana, dar cu o cantitate mare de apa (apa trebuie sa patrunda 10 cm in sol), decat des dar in cantitati reduse.
Pentru asigurarea resursei de apa pentru gazon, dar si pentru udarea intregii gradini pe perioada verii, v-ar putea interesa oferta de hidrofoare uz casnic.
Fertilizarea
Tunderea frecventa a gazonului are ca efect advers pierderea unei cantitati mari de substante nutritive, care trebuie astfel inlocuite constant. Fertilizarea corecta este importanta din mai multe puncte de vedere. In gazonul sanatos, bine dezvoltat nu vor aparea buruieni , si pe de alta parte doar un astfel de gazon poate sa devina un covor de iarba rezistent, unitar si des.
Prima fertilizare din an se face in perioada vegetativa – aproximativ la inceputul lunii aprilie, cand gazonul incepe sa creasca. Cea de-a doua se face cu ingrasaminte chimice cu durata de descompunere lenta – in iunie sau la inceputul lunii iulie.
Gazonul nu se fertilizeazain toamna, deoarece se incurajeaza cresterea lui intr-o perioada in care ar trebui sa intre in repaos. Un astfel de gazon este mai sensibil la boli, in special la mucegaiul de zapada.
Surse: enciclopediagradinarului.wordpress.com, rogradini.ro
Sursa foto: scenicviewms.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: