Tufele de hortensie ofera un spectacol incantator in gradini la inceput de vara, dar ca sa va bucurati de acesta trebuie sa respectati preferintele acestei plante, in special legate de lumina si sol. Cel mai bine este sa le plantati la inceputul toamnei, si in niciun caz in mijlocul verii. Iata ce presupune ingrijirea hortensiei in gradina.
Perioada de inflorire
Florile de hortensie incep sa apara cam de pe la mijlocul lunii aprilie si se deschid la inceputul lunii iunie. In general, acestea dureaza pana la sfarsitul lunii iunie. La o tufa matura, florile pot dura chiar si 4 – 6 saptamani.
Culoarea acestora se schimba pe parcurs. La inceput vor fi aproape albe, dupa care vor capata nuante de roz sau albastru, in functie de sol. Pe masura ce tufa se maturizeaza, acestea capata o culoare purpurie, apoi verzuie, pentru ca in cele din urma sa ajunga alb-maronii.
Nuantele florilor sunt dictate de pH-ul solului. Pentru a avea flori roz, va trebui sa transformati pamantul intr-unul cu pH alcalin, , adaugand var, coji de oua, scoarta de copac etc, iar pentru flori albastre acesta va trebui sa fie mai acid si il puteti uda in acest scop cu apa cu putin otet. Hortensia poate trece de la culoarea roz la culoarea albastra (violaceu), si invers, dar dureaza cateva saptamani, chiar si doua luni.
Plantare
Cea mai buna perioada pentru plantarea hortensiilor este toamna, de la jumatatea lunii septembrie pana la finalul lunii octombrie. Nu plantati niciodata hortensii in toiul verii.
Locul de plantare trebuie sa fie astfel pozitionat incat hortensia sa beneficieze de razele soarelui dimineata, dar nu la amiaza. Cel mai bine este undeva, langa un gard orientat spre nord, nord-vest sau vest, sau in umbra partiala. Evitati sa o plantezi foarte aproape de pomi, pentru ca radacinile acestora vor acapara toate substantele hranitoare din pamant, iar hortensia va avea de suferit.
Hortensia prefera pamantul de buna calitate, bogat in humus, asa ca folositi la plantare compost, dar si turba. Groapa in care se va planta trebuie sa fie cel putin de doua ori mai mare decat ghemul de radacini. Dupa plantare, adaugati destul amestec de pamant cat sa formati un musuroi de 5-7 cm peste nivelul solului. Udati bine cu stropitoarea.
Ingrijirea hortensiei in gradina. Udare si fertilizare
Hortensia (Hydragea) iubeste apa, numele ei tragandu-se din grecescul „hydra”, care inseamna apa. Daca pamantul este prea uscat, frunzele vor incepe sa se ofileasca, asa ca planta trebuie udata cat mai des in absenta ploilor frecvente. Este foarte important ca hortensia sa nu se ofileasca mai ales in lunile de primavara, cand se formeaza bobocii florilor, asa ca asigurati-va ca pamantul este suficient de umed in jurul radacinilor plantei.
Pe de alta parte, prea multa apa va duce la innegrirea marginilor frunzelor. Daca nu beneficiaza de un drenaj bun, hortensia se afla in pericol sa mucegaiasca. De aceea, este bine sa verifici mereu pamantul din jurul ei si sa vezi daca absoarbe apa in mod corespunzator.
Nu aplicati fertilizator decat dupa ce hortensia si-a stabilit bine radacinile in pamant, cam la 1 – 2 luni dupa plantare. Atunci folositi un fertilizator echilibrat si fertilizati rar, pentru ca prea mult azot va duce la stoparea infloririi. Aplicatiile se fac la radacina, la inceputul sezonului si apoi inca putin dupa inflorire (mijlocul – sfarsitul verii, in functie de varietate). Un ingrasamant organic, facut in casa, este foarte bun pentru hortensii.
Ingrijirea hortensiei in gradina. Temperaturi si iernare
Hortensia nu rezista la temperaturi mai mici de minus 14-16 grade, asa cum vara nu suporta temperaturi peste 20-22 grade. Cu cat temperatura este mai mare, cu atat florile mor mai rapid. O temperatura cat mai scazuta face ca florile sa reziste cat mai mult. Temperatura ideala este 15 grade.
Iarna se recomanda sa inveliti tufa cu paie sau cu materiale care sa asigure respiratia si sa protejeze de frig, tulpina si ramurile plantei, insa riscul ca ea sa inghete este considerabil.
Ingrijirea hortensiei in gradina. Taieri
La hortensie nu trebuie sa se efectueze neaparat taieri de formare, dar aceasta operatie poate fi facuta in fiecare primavara, cand apar noii lastari.
La florile plantate de mai mult timp inlaturata cam o treime din tulpinile batrane, care sunt mai putin productive, si pe celelalte pana la primii muguri (2-3 cm la plantele mai mici si 10-15 cm la cele mai mari). Taierile se fac exact deasupra nodului de pe tulpina.
Nu taiati tulpinile maronii toamna tarziu sau iarna – pe acestia vor creste florile din anul urmator. Florile uscate se lasa pe tije peste iarna pentru a proteja de inghet lastarii tineri de sub ele. Daca nu e taiata, hortensia va inflori in continuu, dar ciorchinii de flori nu vor mai fi la fel de mari, din cauza tulpinilor numeroase.
Daca nu aveti unde sa o plantati, dar doriti sa va bucurati de aceasta floare in interior sau pe balcon, cititi AICI despre ingrijirea hortensiei in ghiveci.
Surse: gradinamea.ro, decodays.ro, gradina.acasa.ro
Sursa foto: gradina. acasa.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: