Ingrijirea leandrului poate sa fie o provocare, insa totul poate deveni mult mai usor cu sfaturile potrivite. Mari sanse ca dupa o vacanta petrecuta in Grecia, sa iti doresti si tu un leandru acasa, in ghiveci. Odata ce l-ai vazut cat de frumos infloreste, este imposibil sa nu vrei sa te bucuri de el si la tine acasa, fie in gradina, fie pe balcon, dupa posibilitati.
Desi primul gand pe care il ai cand vezi acest arbore care infloreste toata vara este ca il poti planta doar in gradina, sa stii ca este potrivit si pentru balcon, daca este plantat in ghivece mari. Despre leandru, ce conditii trebuie sa ii oferi, pentru a te bucura de o bogatie florala, dar mai ales despre ingrijirea leandrului pe timp de iarna, in randurile ce urmeaza.
Ingrijirea leandrului pe timp de iarna: Caracteristici generale are leandrului
Este un arbust durabil, destul de ieftin, care infloreste toata vara. Singura restrictie in ceea ce il priveste sunt temperaturile scazute, lucru ce impiedica plantarea lui direct in pamant deoarece temperaturile de toamna-iarna, sub punctul de inghet, il distrug in totalitate. In mediul sau natural, pe coastele mediteraneene, poate creste in inaltime pana la 6 metri, iar florile sale pot fi albe, galbene, rosii sau roz.
Ingrijirea leandrului pe timp de iarna. Cum il ingrijim in ghiveci
Pentru zonele cu clima mai rece, cresterea leandrului in ghiveci este, fara indoiala, cea mai buna solutie, cu conditia ca la fiecare 2 ani sa fie schimbat vasul pentru a restabili conditiile optime de crestere si de a oferi spatiu nou radacinilor.
De asemenea, atunci cand planta a ajuns la doi metri inaltime, se recomanda o inlocuire partiala de sol fertil. Astfel, in fiecare primavara, atunci cand duceti plantele inapoi la exterior, scoateti primul strat de sol si inlocuiti-l cu un material proaspat imbogatit cu ingrasaminte cu eliberare lenta.
In ceea ce priveste lumina, leandrul are nevoie de un spatiu luminos, asadar, este recomandat sa amplasati ghiveciul langa un perete, expus la soare, astfel incat sa poata profita din plin de lumina. Nu in ultimul rand, leandrul are nevoie de apa din ambudenta deoarece doar mentinand un sol umed in permanenta, fara stagnarea apei, veti avea flori din iunie pana in octombrie.
Ingrijirea leandrului pe timp de iarna. Cum il ingrijim in sezonul rece
Leandrul poate sa infloreaca tot timpul anului, insa este indicat ca in sezonul rece sa fie totusi trecut printr-o perioada de repaus usor. Astfel, acesta trebuie amplasat intr-o incapere bine luminata cu temperaturi intre 5 si 10 grade Celsius si udari rare. Acesta nu trebuie niciodata sa se afle intr-o incapere in care temperaturile sunt mai mici de 5 grade Celsius.
Daca ii sunt indeplinite toate conditiile biologice (temperaturi ridicate, spatiu luminos + udat des), acesta poate inflori si iarna. Pe langa asta, iarna trebuie sa fim atenti si la alte aspecte, cum ar fi paduchii deoarece leandrul este atacat frecvent de paduchi in sezonul rece si este indicat sa il tii sub observatie, pentru a evita astfel tratamentele fitosanitate repetate.
Cresterea leandrului intr-o mica gradina
Leandrul poate fi crescut atat in apartament, precum si intr-o mica gradina. Este important doar sa il tundem periodic pentru a avea o forma frumoasa.
De asemenea, in toamna este necesara o noua tundere, care va avea ca rol stimularea infloririi. Leandrul crescut in ghivece are nevoie de fertilizare de doua-trei ori pe an, la intervale regulate.
Foto: adelaparvu.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: