Orhideele sunt, probabil, cele mai indragite plante de apartament, argumentele in acest sens fiind numeroase: sunt flori exotice, foarte frumoase, rafinate, cu un parfum puternic, care difera de la specie la specie. Mai mult decat atat, orhideele sunt asociate cu ideea de opulenta si elitism, in trecut doar persoanele cu stare materiala foarte buna avand access la astfel de plante. Astazi, ingrijirea orhideelor in ghiveci se face mult mai usor, chiar daca plantele sunt destul de sensibile, ele supravietuind mai multi ani in acest mediu daca li se acorda atentia necesara.
In primul rand, multe din orhideele crescute in apartament au nevoie de un pamant care sa aiba in compozitia sa un amestec de scoarta de copac, lemn de feriga, pluta, turba, carbune si nisip. Astfel de compozitii pot fi achizitionate de la magazinele specializate. Aveti insa grija sa nu fertilizati orhideele imediat ce le plantati sau transplantati intr-un astfel de pamant cumparat din comert pentru ca acesta contine si un adaus de ingrasaminte. In acelasi context, este de preferat ca vasele/ghivecele in care cresteti orhidee sa fie transparente pentru ca radacinile au nevoie de lumina.
Pentru ca am vorbit de lumina, tineti cont de faptul ca aceasta este unul dintre factorii determinanti pentru o inflorescenta bogata a orhideii. Asezati ghivecele pe un pervaz, de preferat orientat spre sud sau vest, in aceasta ordine, fara sa expuneti planta soarelui direct pentru prea mult timp. Plantele cu frunze de un verde inchis sunt un indiciu ca lumina nu este suficienta. Cat priveste temperatura, din nou pozitionarea pe pervaz permite expunerea orhideelor unor variatii de temperatura, fapt ce induce inflorirea.
Ingrijirea orhideelor in ghiveci – lumina, apa si aer
Orhideele se uda la un interval de 7-9 zile, in caz contrar radacinile fiind afectate, un proces, din pacate, ireversibil. Udati cu apa la temperatura camerei (apa de chiuveta sau, mai bine, de ploaie, pastrata in interior timp de o zi). Verificati umiditatea, fie examinand ghiveciul transparent, fie introducand un deget in pamant. Evitati udarea excesiva deoarece aceasta le poate fi fatala orhideelor.
In egala masura, o buna circulatie a aerului este esentiala pentru sanatatea plantei, deoarece impiedica ciupercile si bacteriile sa infecteze frunzele ude, stropite cu apa. Aceasta problema poate fi foarte usor rezolvata cu ajutorul unui ventilator aflat in imediata apropiere a orhideelor.
Fertilizati apeland la solutiile din comert, special create pentru aceasta planta sensibila. Cand sunt in crestere, aplicati fertilizanti o data pe saptamana. Cand planta incepe sa se maturizeze, se reduce fertilizarea.
Surse: Horticultorul.ro, Eva.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: