Reputatul medic pediatru Mihai Craiu are un mesaj linistitor, la inceput de an scolar, pentru parintii care se tem ca, la scoala, copiii se vor imbolnavi de COVID. „Copiii mici au armele potrivite pentru acest război”, spune doctorul.
„Cei mici, chiar daca fac COVID-19, nu au aceleasi riscuri ca cei pentru care exista vaccin. De ce? Pentru ca cei mici folosesc alta aparare in fata coronavirusului. Copiii mici folosesc imunitatea innascuta si nu cea dobandita. Cum se apara copiii de infectii? 2-3 luni cu anticorpii veniti de la mama, prin placenta apoi au doar armele imunitatii innascute. Acestea sunt foarte puternice, ca o bomba atomica, dar nu sunt foarte precise. Nu recunosc un anumit dusman, ci omoara toti strainii ce intra in corpul copilului. Trebuie sa faca asta ani de zile, pana invata imunitatea dobandita sa recunoasca doar dusmanii, dintre straini”, explica medicul.
Cu timpul inveti si capeti experienta si educatie. Inclusiv imuna. Si in fata strainilor nu mai dai cu „bomba atomica”, fara discriminare. Dupa o analiza strategica (facuta de celulele imune cu memorie) se mobilizeaza un plan de aparare, cu arme specifice, anticorpii. Dar asta dureaza: sunt cateva zile pana la „mobilizarea generala”, timp in care SARS-CoV-2 are ragazul sa se multiplice in corpul unui adolescent/adult, mai spune Craiu, pe Facebook.
Planul medicului pentru parinti
Pediatrul Mihai Craiu le propune si un pln parintilor: „Lasam nevrozele inutile si ne concentram la ce trebuie sa facem noi adultii, mai ales vaccinare si purtat masca in mod corect, acolo unde e necesar. Copiii mici au armele potrivite pentru acest razboi! Ei au un pericol de alienare si de pierderi scolare mult mai mare decat cel de spitalizare prin maladie COVID-19!”.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghita, spune ca doar 15% dintre copii si tineri s-au vaccinat anti-COVID, ceea ce este „clar insuficient”. Medicul indeamna mai ales parintii si bunicii sa se vaccineze, „pentru ca in felul acesta se evita aparitia cazurilor secundare si a formelor severe”.
„Sigur că vaccinarea în cazul tinerilor, în cazul celor mici, nu este neapărat soluția infailibilă care blochează transmiterea și care reduce la zero riscul de infecție, însă este modalitatea prin care noi pregătim răspunsul imun al copilului, încât atunci când intră în contact cu virusul să fie deja pregătit”, a precizat Gheorghita.