In acest articol, va explicam inmultirea hortensiei prin butasi prin 12 sfaturi usor de urmat, astfel incat sa va bucurati de o planta sanatoasa si bine dezvoltata.
Butasii trebuie sa fie verzi
Butasii sunt cel mai simplu mod prin care orice tip de hortensie poate fi inmultita. Butasii lignificati se vor inradacina prost si de aceea cel mai bine este sa folositi butasi verzi, dezvoltati pe timpul verii.
La mijlocul verii
Inmultirea hortensiei cu ajutorul butasilor se face atat primvara cat si vara, dar cea mai buna este perioada din mijlocul verii, perioada care incepe cu putin timp inainte de inflorire.
Din acest motiv, este recomandat ca butasii sa fie taiati de pe tufa in momentul in care apar bobocii. Este recomandat sa-i taiati dimineata pentru ca ei sa nu apuce sa se ofileasca. Butasii trebuie tinuti in apa pana cand sunt replantati.
Alegeti lastarii cu 2-3 perechi de frunze
Pentru a inmulti hortensia este important sa fie taiat varful unui lastar lateral cat mai tanar. Se vor identifica pentru inceput lastarii care au 2 sau 3 perechi de frunze.
Ulterior, trebuie indepartate 2 frunze inferioare si realizata o crestatura oblica. Crestatura ar trebui facuta, pe cat posibil la un unghi de 45 de grade, mai jos de nod. Crestatura ar trebui sa fie dreapta in partea de sus. Ulterior trebuie inlaturate si frunzele ramase.
Inmultirea hortensiei prin butasi: 12 pasi simpli
Pasul 1: Daca lastarii au si boboci, se recomanda taierea varfurilor care prezinta inflorescente.
Pasul 2:Pentru a te asigura ca inradacinarea reuseste, este recomandat ca butasii sa fie inmuiati in solutie cu stimulator de crestere, respectand de fiecare data recomandarile de pe ambalajul produsului.
Pasul 3: Se recomanda inmuierea crestaturii intr-o solutie stimulatoare sub forma de granule sau pulbere.
Pasul 4: Pe langa butasi trebuie sa ai la indemana un recipient pentru plantare in care sa se afle substratul recomandat de pamant si apa.
Pasul 5: Pentru ca butasii de hortensie sa se inradacineze corect, se va potrivi nisip grosier si turba in proportie de 1 la 2.
Pasul 6: Ulterior, substratul obtinut trebuie umezit si distribuit uniform.
Pasul 7: In etapa urmatoare, se presara pe suprafata substratului nisip umed in strat de 2 cm.
Pasul 8: Se planteaza apoi butasii de hortensie la o adancime cuprinsa intre 2 si 3 cm.
Pasul 9: Distanta pe care o lasi intre butasi trebuie sa fie suficient de mare astfel incat frunzele lor sa nu se atinga intre ele. De obicei aceasta distanta este de minim 5 cm.
Pasul 10: Butasii trebuie stropiti cu apa curata utilizand pulverizatorul.
Pasul 11: Ulterior butasii se vor acoperi cu o punga din plastic sau cu un capac din sticla – in acest scop se poate folosi si o sticla taiata.
Pasul 12: Recipientul se pune intr-un loc cat mai cald si umbrit. Se uda butasii regulat, minim o data pe saptamana, dar si atunci cand este extrem de cald. Temperatura optima a aerului este cuprinsa intre 18 si 25 de grade.
Radacini in 4 saptamani
Butasii ar trebui sa inradacineze peste 4 saptamani. Faptul acesta este semnalat de aparitia frunzelor.
Dupa ce apar radacinile, se indeparteaza materialul care ii acopera si se planteaza butasii in ghivece separate, umplute cu un amestec de sol, nisip si turba respectand proportia de 2:1:2.
Nu in ultimul rand, este de retinut ca hortensia care trebuie plantata in timpul primaverii, se va cali in balcon inainte, pentru a se putea aclimatiza rapid afara.