De primavara pana toamna, muscatele curgatoare incanta cu florile lor abundente si divers colorate. Sunt ideale pentru a fi cultivate pe terase si balcoane, astfel incat orice iubitor de natura sa se bucure de prezenta lor multicolora si inmiresmata. Iata mai multe sfaturi despre ingrijirea si inmultirea muscatelor curgatoare.
Mai intai de toate, daca vreti sa va bucurati cat mai mult timp de inflorescentele acestor plante, nu uita sa le oferiti apa si lumina din belsug, o regula care se aplica majoritatii plantelor. De altfel, muscatele se tin in jardiniere, care se atarna in afara balconului sau in ghivece suspendate, conditii in care nu ar trebui sa le lipseasca lumina naturala.
Totusi, chiar daca au nevoie de multa lumina, muscatele curgatoare nu se vor tine in razele directe ale soarelui pentru ca risca sa se usuce. La fel de important de retinut este sa nu le udati direct pe frunze. Fiind plante cu perisori pe frunze, muscatele sunt sensibile la apa directa. Vara, acestea trebuie udate la fiecare doua zile, chiar zilnic in zilele caniculare, dar nu in plina zi, cu apa fiarta si racita, adica apa cu continut redus de fluoruri. Petele maronii de pe frunze indica o udare excesiva.
Pentru muscatele curgatoare este nevoie de un sol care sa asigure o buna drenare, astfel incat apa sa nu balteasca. Daca va doriti o planta armonioasa, care sa creasca frumos si cu multe flori, este important de retinut ca la muscatele curgatoare se practica ciupirea. Adica, varfurile plantei se ciupesc, pentru a stimula inflorirea – practic i se permite sa faca noi flori fara a-si consuma inutil seva.
Muscatele se pot planta primavara, dar in momentul in care trece pericolul de inghet, sau pot fi inmultite prin butasi pe toata perioada verii. Alege pentru plantat un loc insorit si pastreaza solul usor umed. Fertilizati solul la fiecare patru-sase saptamani sau luati in calcul varianta de a adauga la plantare un ingrasamant cu dispersie intarziata. Atunci cand prelevati butasii, alegeti unul fara muguri florari, dar cu 3-4 perechi de noduri (locul de imbinare a frunelor cu tulpina). Daca puneti mai multi butasi in acelasi recipient, asigurati-va ca frunzele nu se ating. Cand apare primul mugure, plantati butasii individual.
Surse: Marya.ro, Dinmansarda.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: