Este dilema de care inevitabil va loviti cand va instalati o centrala termica, cand schimbati caloriferele sau va incumetati la un proces general de curatenie si renovare. Sigur, un instalator cu state vechi, dar mai conservator, va recomanda cuprul din motive estetice si practice. Un altul, mai flexibil si mai actualizat la vremurile contemporane, va recomanda polipropilena ca fiind o optiune mai eficienta, mai ales din perspectiva financiara. Haideti sa vedem insa avantajele si dezavantajele atunci cand alegem intre o instalatie pe cupru sau PPR astfel incat sa va fie mai usor sa trageti linie si sa luati cea mai buna decizie.
Trebuie stiut, mai intai de toate, ca din perspectiva manoperei, atat cuprul cat si PPR-ul implica acelasi timp de lucru. O alta asemanare intre cele doua tipuri de tevi este faptul ca niciuna dintre ele nu face depuneri pe interior, spre deosebire de otel si fonta. O prima diferenta intre cele doua materiale este pretul, cuprul fiind mai scump, cu un pret in crestere pe masura ce aceasta resursa este la tot mai mare cautare. Diferenta de pret este de cel putin 20 la suta, la care se adauga si pretul pentru materialele necesare instalatiei pe cupru, precum pasta decapanta, cositor si buteliile cu gaz.
Cuprul are o durata de viata nelimitata, cu o garantie de 30 de ani, in timp ce polipropilena are o durata medie de viata de 50 de ani, cu garantia diferind de la producator la producator. In ceea ce priveste randamentul, tevile din polipropilena sunt mai eficiente, mai flexibile in manevrare, nu pierd caldura, coeficientul de transfer termic fiind foarte mic. Tevile de cupru au un transfer termic ridicat cu exteriorul, insa pot atinge acelasi randament ca al tevilor din PPR, dar numai printr-o buna izolatie care presupune costuri suplimentare.
Un avantaj net pentru polipropilena il reprezinta rezistenta la coroziunea chimica mult mai ridicata decat a cuprului. Este astfel indicat sa optati pentru acest tip de tevi in cazul in care instalatia de incalzire este conectata la sistemul centralizat, sistem in care conductele se curata cu substante chimice carora tevile de cupru nu le-ar rezista.
In schimb, la capitolul estetica, tevile din cupru primesc un stimulent. Tevile din polipropilena sunt masive si inestetice, fitingurile fiind chiar mai mari si mai voluminoase decat teava in sine, fiind nevoie uneori de o masca pentru a le acoperi, in vreme ce tevile din cupru sunt subtiri si placute privirii. De asemenea, tevile din cupru se pot vopsi in diferite culori, pentru a se asorta decorului fiecarei incaperi. Regula e valabila si pentru tevile din PPR, insa in cazul lor vopseaua nu rezista.
Comparativ cu PPR-ul, tevile din cupru prezinta o rezistenta sporita la socuri mecanice si sunt mai trainice datorita faptului ca imbinarile sunt realizate prin sudura. In schimb, o instalatie din tevi de cupru este mai zgomotoasa decat una din tevi de polipropilena, care izoleaza mai bine fonic.
Surse: Carpat-instal.ro, Mesterulcaseiaici.blogspot.ro, Zjqng.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: