In plina era digitala, un tanara american construieste case din lut pentru cei care cauta sa se intoarca la Mama Natura. Alexa Sumerall spera ca aceasta miscare de redescoperire a resurselor naturale si accesibile fiecaruia, care in final dau nastere la o locuinta ecologica, dar eficienta si confortabila in egala masura, sa devina dintr-un periferica una tot mai influenta, atat la nivel national, cat si global. Am stat de vorba cu el despre pasiunea sa de a modela case din lut si despre cum se raporteaza oamenii la astfel de case care, in general, sunt eronat asociate cu un stil de viata pauper.
De ce case din lut? Cum ai ajuns sa le construiesti si sa ii inveti si pe altii sa traiasca sanatos?
Pamantul este utilizat de mii de ani pentru constructia locuintelor. Este un material cu foarte multe beneficii, este un material bun pentru noi cat si pentru planeta. Interesul a inceput odata cu dorinta de a locui intr-o casa sanatoasa, care sa imi scoata putini bani din buzunar si, mai ales, fara sa ma impovarez cu o ipoteca. In timp, pasiunea mea s-a transformat intr-o idee de afacere, creandu-mi un blog – This Cob House – prin care ma concentrez asupra educarii oamenilor in privinta metodelor de a construi cu pamant. In principal, ii invat cum sa construiasca case din cob (nisip, argila si paie) si prin tehnica tasarii pamantului. Pana in prezent activitatea mea a acoperit, in special, sud-estul Statelor Unite, ajutandu-i pe altii sa construiasca, oferindu-le consultanta. Cobul si tot ceea ce inseamna in general tehnici de constructie cu pamant prind mai bine in aceasta regiune si sper sa se extinda in urmatorul deceniu.
Care sunt principalele argumente pe care le aduci in discutie daca vrei sa convingi pe cineva sa se mute intr-o astfel de casa, acum in plina era a tehnologiei?
Cobul si pamantul, in general, au numeroase beneficii. Astazi, tot mai multa lumea vrea sa construiasca „verde” si sa locuiasca in case eficiente din punct de vedere energetic. O casa din cob are o amprenta asupra mediului inconjurator mult mai mica decat orice casa conventionala din prezent, este mult mai eficienta energetic datorita masei sale termice si reglajului natural al temperaturii interioare. Pe masura ce costurile locative continua sa creasca, cred ca astfel de case din lut sunt o optiune mai buna pentru multa lume. Daca mai si inveti sa iti construiesti una singur, atunci poti economisi foarte multi bani pe termen lung. In Statele Unite, casele din lut pot fi construite doar in comunitatile rurale, dar tot mai multa lume de la orase este interesata de aceasta tehnica de constructie.
Ai scris pe blogul tau ca americanii abia recent au inceput sa manifeste interes fata de acest tip de constructii? De ce crezi ca oamenii sunt acum mai interesati de astfel de case naturale mai mult decat inainte?
Tot mai multi americani vor sa locuiasca in afara marilor orase si sa se apropie de natura. Cred ca o casa din lut este un raspuns la aceasta pornire fireasca a oamenilor de a se racorda din nou la natura. Vechile visuri de a locui in case mari si pompoase in marile orase sunt acum inlocuite cu visul unei vieti pastorale si sustenabile la tara. Pe masura ce aceste sentimente capata consistenta, si interesul in casele din lut creste.
Am observat o miscare in crestere in America, aceea in care oamenii regasesc natura, fie mutandu-se in astfel de case de lut, fie in casute mobile. Se raporteaza totul doar la partea financiara sau avem intr-adevar de-a face cu un adevarat curent de redescoperire a naturii in contextul unei vieti urbane tot mai stresanta?
Cred ca tot mai multi oameni se trezesc la realitate, mai ales in aceasta tara. Nu mai poti cumpara cu aceiasi bani ceea ce puteai cumpara candva, iar costurile locative sunt din ce in ce mai mari. Uneori cel mai bun raspuns este sa iti simplifici viata si tocmai asta face multa lume.
In Romania, casele din chirpici sunt o realitate de sute de ani, chiar si mai mult. Totusi, oamenii sunt in prezent reticenti sa isi aleaga o astfel de casa dintr-un motiv care are de-a face mai mult cu imaginea personala in raport cu ceilalti din jur. Este o casa din chirpici un motiv de jena?
De-a lungul vremii s-au construit multe case proaste din lut/chirpici. Cei care le-au facut au aruncat astfel si o lumina proasta asupra a ceea ce o casa din lut reprezinta cu adevarat. E drept ca omul de rand nu si-ar dori sa locuiasca in astfel de case defectuos construite. Daca vrem ca acest tip de case sa castige tot mai mult teren, atunci trebuie sa popularizam casele bine construite pe care oamenii sa le accepte apoi. Revenind la intrebare, nu exista limite in ceea ce priveste o casa construita din pamant. Ea poate fi la fel de luxoasa si confortabila precum orice alta casa construita conventional. Trebuie doar sa fie construita corect, in baza unui proiect.
Care este pretul in medie al unei astfel de case ecologice?
Toata lumea vre sa stie cat costa o casa din lut. Intrebarea este insa mult prea vasta pentru a i se da un raspuns precis. In general, costul e acelasi cu cel implicat de o casa conventionala. Primesti in schimb o casa cu o calitate net superioara. Dar, daca vrei sa economisesti bani, atunci trebuie sa te implici in procesul de constructie. Vei economisi mult mai multi bani daca, de exemplu, iti faci singur proiectul si apoi pui umarul si la munca fizica. (N.r. – pe blogul sau este mentionata suma de 100 de dolari pentru fiecare ora de proiectare 3D. In medie, un astfel de proiect de casa din lut are nevoie de 10-30 de ore pentru a fi gata doar pe hartie, conform aceleiasi surse).
Puteti citi mai multe despre astfel de case naturale construite in Romania accesand acest link.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: