În anul 1912 începea construcţia unui hotel uriaș după planul arhitectului francez Téophile Bradeau, aceasta fiind prima construcție majoră din Capitală. De altfel, era și prima clădire cu mai multe etaje și prima construită cu tehnica betonului armat, conform lucrării „Istoria Bucureştilor din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre”, de Constantin Giurescu. Astăzi vă prezentăm istoria fascinantă a primei clădiri luxoase din Capitală. Este vorba despre hotelul Athénée Palace, unul dintre cele mai vechi construcții!
Istoria fascinantă a primei clădiri luxoase din Capitală
Hotelul Athénée Palace este unul dintre cele mai vechi și mai cunoscute repere ale Bucureștiului, hotelul reprezentând o parte importantă din istoria Capitalei. Au trecut mai bine de 110 ani de la construcția lui. Investițiile s-au ridicat la peste 25 de milioane de euro.
Hotelul Athénée Palace, inaugurat în 1914
Această clădire a fost prima cea mai luxoasă din Capitală, dar și prima construită cu tehnica betonului armat. Doi ani a durat ridicarea hotelului, între 1912-1914. La finalizarea lucrărilor, hotelul avea 149 de camere şi 10 apartamente decorate în stilul Ludovic al XIV-lea.
A fost inaugurat în 1914, iar faţada sa era una în stil clasic, bogat decorată cu stucaturi, arată atheneepalace-hotel.ro. Restaurantul era amenajat la parter, cu o sală stil baroc imensă, de aproape 305mp.
I s-a schimbat stilul arhitectural și a fost modernizat
În 1916, hotelul Athénée Palace a fost afectat de Primul Război Mondial, dar a fost rapid renovat. 20 de ani mai târziu, hotelul trece printr-o schimbare majoră. Stilul arhitectural al Athénée Palace nu se mai potrivea, iar arhitectul Duiliu Marcu a decis să-l modernizeze. A ales un aspect mai simplist, dar a păstrat unele decoruri ale stilului lui Ludovic al XIV-lea.
În 1944, clădirea a fost afectată de bombardamentele ce vizau Gara de Nord. O parte a clădirii a ars complet, iar toate geamurile au fost sparte de suflul exploziilor puternice. Timp de patru ani, hotelul a fost complet refăcut. La cutremurul din 4 martie 1977, clădirea hotelului nu a fost afectată.
Sursa foto: atheneepalace-hotel.ro