Multi dintre noi ne mai amintim inca gustul painii in test din vremea copilariei la bunici si vestea buna este ca o putem prepara si acum, daca stam la curte. Iata toti pasii care trebuie urmati pentru a ne putea bucura, din nou, de savoarea unica a painii traditionale!
In primul rand, trebuie sa stiti ca exista testuri gata facute si nu sunt deloc scumpe. Cu 350 de lei, puteti cumpara un test cu diamentrul exterior de 60 cm, diamentrul interior de 50 cm, inaltime interioara de aproximativ 15 cm si exterioara de aproximativ 30 cm. Acesta cantareste 45 de kilograme.
Testul are nevoie de o vatra de un metru patrat, pe care o poti construi singur din nisip, sticla si caramida. Amestecam sticla cu nisip. Stratul rezultat va trebui sa fie de 5-6 cm. Nisipul si sticla sparta au rolul de a înmagazina caldura, care ulterior se va degaja treptat atunci când nu mai este foc, pentru ca painea din test sa se patrunda bine. Peste stratul de sticla si nisip se pun caramizile, pastrând un rost între acestea de 1-1,2 cm. Ulterior, rosturile vor fi umplute cu mortar sau cu pamant argilos amestecat cu nisip.
Cum pregatim testul pentru prima paine
Testul trebuie sa treaca printr-un proces de “ardere” inainte de utilizarea obisnuita. Mai intai, se ia testul si se pune pe vatra din caramida. Se reazema pe doua caramizi, formand un unghi de aproximativ 45% cu vatra. In prima zi, se aprinde focul sub test. Focul trebuie facut timp de 2 ore-2 ore si jumatate, la intensitate mica. Se pot folosi vreascuri, bete de floarea-soarelui sau lemne subtiri. Nu grabi focul in ideea de a terminat procesul de ardere mai repede!Testul se lasa sa se raceasca pe vatra pana ziua urmatoare.
In cea de-a doua zi, procesul se mai repeta o data (foc mic 2 ore-2 ore si jumatate). Se lasa testul la racit pana ziua urmatoare. A treia zi, dupa ce a fost ars de doua ori, testul se poate utiliza.
Reteta de paine in test
Pentru o paine in test avem nevoie de 1 kilogram de faina alba de grau, 400 ml de apa, o lingurita de sare si 10 grame de drojdie. Se amesteca toata compozitia si se lasa la dospit. Se formeaza o lipie rotunda, care se unge cu ou ori cu rosii coapte sau suc de rosii.
Se înteapa cu furculita si se introduce sub testul încins. Dupa 15 minute, se roteste (pentru a se coace bine peste tot), iar dupa alte 15 minute este gata. Se consuma mai ales cu brânza la putina, sau cu pastrama de oaie facuta pe jar, vin rosu sau must.
Sursa: testuripaine.com.