Izolarea termica a unei case este astazi aproape un truism. Nimeni nu mai concepe astazi o locuinta neizolata termic, din ratiuni care tin de costuri de intretinere reduse si de confort superior. O casa bine izolata mentine caldura in interior in timpul iernii, un aspect foarte important in condiriile in care energia termica este din ce in ce mai scumpa, in timp ce vara racoarea din interior este mult mai bine conservata. Se spune ca iarna pana la jumatate din caldura din interior se pierde prin pereti si acoperis daca nu sunt bine izolati termic. Mai mult decat atat, o casa izolata protejeaza mult mai bine fonic. Convinsi fiind ca stiati deja care sunt aceste beneficii, am sintetizat in cele ce urmeaza cateva sfaturi pentru izolarea casei.
Trebuie, mai intai de toate, sa descoperiti care sunt suprafetele cu probleme, fie ca vorbim de pereti, mansarda sau podea. Bineinteles, ideal ar fi sa nu fie toate trei impreuna. Dupa ce ati descoperit sursa pierderilor de caldura, identificati cel mai potrivit material pentru izolarea termica. Alegerea nu ar trebui sa fie grea in conditiile in care optiunile principale se restrang la polistiren, expandat sau extrudat, rigips si vata minerala, de sticla sau bazaltica.
Polistirenul ramanea cea mai la indemana optiune pentru izolarea peretilor. Acestia se placheaza cu placi de polistiren cu grosimea potrivita (cu cat placile sunt mai groase, cu atat izoleaza mai bine) lipite cu un adezic specific si fixate apoi in perete cu elemente speciale de suport. La final se aplica tencuiala pentru camuflarea placilor. Procedeul descris este valabil si pentru izolarea pe interior. Folisiti polistiren extrudat cum este cel de AICI pentru izolarea subsolurilor, un material optim pentru a tine umezeala departe de pereti.
Izolarea casei – lana naturala si celuloza
In ceea ce priveste izolarea peretilor cu placi de rigips, acestea merg mana in mana cu vata minerala. Intre perete si placa de rigips se aplica un strat de vata minerala care previne aparitia mucegaiului pe placa respectiva. Daca alegeti aceasta solutie pentru izolare, trebuie sa stiti ca puteti in acelasi timp indrepta un perete imperfect sau chiar ascunde tevi sau fire in spatele unei astfel de zidarii. Desi peretele de rigips este mult mai solid decat cel captusit cu polistiren, el ocupa mai mult spatiu si gradul de izolare termica este inferior celui asigurat de polistiren.
Nu in ultimul rand, vata minerala de sticla, un material eficient si flexibil pe care specialistii il recomanda mai ales pentru izolarea podurilor unde poate patrunde in orice colt inaccesibil altfel. Mai mult, fibra de sticla asigura si o protectie fonica ridicata. In ceea ce priveste vata bazaltica, un produs mai greu, aceasta se preteaza aplicatiilor unde se cere o rigiditate ridicata si rezistenta mecanica, precum izolarea unui acoperis tip terasa.
In ultimii ani, alte optiuni disponibile sunt izolatiile termice cu lana naturala si celuloza. Gasiti detalii accesand cele doua linkuri.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: