Un produs 100% natural si ecologic, pluta este considerata o materie prima excelenta cu un impact minim asupra mediului. Dintre toate materialele naturale, pluta are cele mai bune proprietati de izolare. In plus, aceasta isi pastreaza calitatile pe termen nelimitat. Iata ce presupune izolarea casei cu pluta si care sunt avantajele si dezavantajele utilizarii acestui material.
Pluta este obtinuta de la o anumita specie de stejari, si anume stejarii de pluta. Acestia cresc in zona mediteraneana si in nordul Africii, iar pluta este recoltata după ce copacii ating varsta de minimum 18 ani. In Portugalia, tara cu cea mai mare productie de pluta din lume, acesti arbori sunt protejati prin lege, iar recoltarea plutei se face manual, ca acum cateva sute de ani.
Dupa inlaturarea scoartei, aceasta se regenereaza, dupa aproximativ noua ani fiind posibila o noua recoltare. Stejarii de pluta pot atinge varste de pana la 200 de ani.
Panourile de pluta expandata folosite la izolare sunt produse din granule de pluta puse in forme metalice si expuse la aburi cu temperaturi ridicate, ceea ce duce la producere unui adeziv natural si formarea placii.
Placile de pluta se gasesc in comert in diferite dimensiuni si diverse densitati, in functie de nevoile fiecaruia.
Izolarea casei cu pluta. Aplicatii
Pluta este o solutie cu performante ridicate in izolatiile termice, fonice si anti-vibratii, potrivita in special pentru aplicatii exterioare, interioare si pereti dubli, betoane, acoperis si pardoseli incalzite. Iata mai pe larg unde ati putea folosi acest material:
- Acoperis inclinat cu izolatie rigida peste placa de beton, acoperis plan conic, acoperis plan traditional, acoperis Verde, acoperis inclinat cu membrana de acoperis, acoperis inclinat cu sisteme de acoperis ondulate
- Discontinuitate intre pereti din zidarie si beton, discontinuitate intre pereti pe structura metalica si beton, discontinuitate intre perete si sapa
- Pereti pe structura metalica cu izolatie, structura metalica peste perete din zidarie cu izolatie, perete dublu cu izolatie care umple tot golul, pereti interiori izolati pe ambele fete, perete dublu cu izolatie care umple partial golul
- Strat despartitor pentru profilele de geam, izolatie foaie de usa
- Control vibratii pentru utilaje grele, control vibratii HVAC
- Izolatie tevi si tubulatura
- Rosturi dilatare
- Izolatie cofraje
- Incalzire electrica in pardoseala, incalzire traditionala in pardoseala, umplere cavitati dintre grinzi pardoseli, placa flotanta cu pardosea mozaic, placa flotanta cu pardoseala din lemn
- Fatade ventilate, izolatie exterioara termica si fonica a peretilor
Izolarea casei cu pluta. Avantaje
- Produs ecologic 100%
- Este pootrivit pentru orice mediu si clima
- Asigura o buna izolare si termica, si fonica
- Asigura protectie impotriva mucegaiului si a umezelii
- Exclude aparitia condensului
- Material greu inflamabil
- Nu se taseaza, isi pastreaza forma la actiunea unor greutati mari
- Material antistatic (nu se depune praf si nu absoarbe mirosurile)
- Material durabil (termenul de viata nelimitat)
- O puteti aplica direct pe pereti si lasa la vedere
Izolarea casei cu pluta. Dezavantaje
Un dezavantaj al acestei solutii poate fi insa pretul. Costurile, comparativ cu alte metode de izolare, sunt destul de ridicate. Bineinteles ca acest lucru depinde atat de producator, cat si de grosimea materialului. Dar, ca un exemplu, un metru partrat de pluta expandata, la o grosime de 50 mm, de cele mai multe ori depaseste 100 de lei. La acest pret se adauga adezivii necesari, plus manopera.
Surse: izolatiacasei.ro, spatiulconstruit.ro, details.ro
Surse foto: spatiulconstruit.ro, reginasalon.ro, thatmonday.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: