Podul sau mansarda sunt sectoarele unei locuinte cu cel mai mare potential de imbunatatire a eficientei energetice. Este dovedit: pana la 30 la suta din pierderile de caldura au loc prin mansarda, fie ca vorbim de plafon, fie de acoperis. Pentru cei preocupati de confort, dar si de economii la plata utilitatilor, iata mai multe detalii despre izolarea podului, mai ales daca vreti sa il transformati dintr-un simplu spatiu de depozitare intr-unul locuibil.
Daca sunteti preocupat de volumul investitiei in izolarea termica a podului, trebuie sa stiti ca aceasta se amortizeaza relativ repede, in general, intr-un rastimp mai mic de cinci ani. Beneficiile in aceasta perioada sunt insa semnificative, usor sesizabile, cu un plus de confort care inseamna mai multa caldura in timpul iernii si mai multa racoare in zilele de vara.
Dintre materialele termo-izolante recomandam vata bazaltica, vata minerala din sticla, polistirenul expandat, celuloza sau lana naturala. Poti sa faci de acasa necesarul de materiale si o estimare a costurilor. Cea mai eficienta solutie este vata bazaltica, cea mai ieftina este polistirenul expandat, optiunea cel mai usor de instalat este vata minerala bazaltica sau de sticla, dar si polistirenul expandat, cea ecologica consta in utilizarea celulozei sau a lanei naturale, in timp ce vata minerala, fiecare dintre cele enumerate, este cea mai rezistenta la foc. Exista si varianta izolatiei cu celuloza, material ce poate rezulta din tocarea de hartie copiator A4, reviste, cărți sau alte tipuri de maculatură.
Mansardele locuite au nevoie de izolare termica care se monteaza fie deasupra capriorilor (de exemplu, intre acoperisul de tigla si capriori), fie intre si sub acestia (asemanator procesului pentru izolarea tavanelor cu grinzi) . De cele mai multe ori, montarea se face intre capriori, adaugandu-se un strat termoizolant si sub capriori pentru a evita puntile termice.
Iata care sunt pasii principali de instalare a unui sistem termoizolant intre si sub capriori:
- Verificarea existentei foliei hidroizolatoare de sub acoperis. Aceasta nu lasa patrunderea apei din mediul extern. Daca nu exista aceasta membrana, va trebui neaparat montata una, deasupra capriorilor, mai ales ca nu este deloc scumpa.
- Taierea materialului termoizolant pentru fixarea lui in spațiul dintre capriori. In cazul vatei minerale (de sticla si bazaltica), materialul se lasa mai lung cu 2-3 cm, pentru a asigura umplerea perfecta intre capriori.
- Pentru stratul termoizolant de sub capriori (pentru a evita formarea puntilor termice) se instaleaza grinzisoare perpendiculare pe capriori, intre care se va monta material termoizolant intocmai ca la pasii 1 si 2
- Montarea membranei contra vaporilor – aceasta trebuie sa acopere in intregime suprafata izolata. Imbinarile membranei trebuie lipite etans cu o banda dublu adeziva cauciucata. Imbinarea etans a barierei contra vaporilor cu peretii casei se face cu ajutorul unei sipci si a benzilor adezive.
Surse: Eficasa.ro, Energy.gov